Uncategorized

În memoria excepţionalei Jacky Sutton

În memoria exceptionalei Jacky Suttonjacky

O mare lovitură pentru Institut for War and Peace Reporting (IWPR)

sau vai de jurnaliştii care acţionează în zone de război !

Jacqueline Sutton, o cercetătoare britanică care lucra pentru o organizație neguvernamentală în Irak, a fost găsită spânzurată sâmbătă seara în toaleta de pe aeroportul din Istanbul, după ce pierduse avionul care urma s-o ducă la Erbil, în Kurdistanul irakian.

Colegii și prietenii săi refuză să creadă în presupusa sinucidere, ipoteză avansată de autoritățile locale turce . (după Le Figaro,

Evening Standard și Europe 1).Variantele diferitelor agenţii de presă diferă sensibil. Astfel Agerpres relatează că „Ea părăsise Londra după-amiaza târziu și sosise cu un avion în Turcia în jurul orei 22:00. Un al doilea avion, care urma s-o ducă în Irak, decola la miezul nopții. Sutton ar fi intrat în panică după ce a realizat că nu are destui bani pentru a cumpăra un nou bilet, a presupus agenția de presă Anadolu, fără să citeze sursele ipotezei. Corpul său neînsuflețit a fost descoperit de trei cetățeni ruși. Media locale au indicat că femeia s-ar fi spânzurat cu șireturile încălțărilor sale. Această versiune a fost vehement contestată de rudele și prietenii săi.”

Evenig Standard nuanţează: După britanici, Sutton ajunsese pe aeroport la timp, pe la ora 10 seara.Familia ei a reuşit să arate înregistrarea video în care ea ajunge din direcţia London Heathrow şi trece prin filtrul de securitate de la Aeroportul ATATURK din Istanbul.

Pe video se vede cum cere o cafea şi citeşte o carte. La 11 p.m. se pregăteşte să se îndrepte spe poarta de îmbarcare pentru zborul ei spre Erbil (Irak) dar e prea devreme pentru îmbarcare. Ce urmează nu e clar. Se pare că Jacky ar fi aţipit, obosită fiind foarte după o săptămână foarte agitată.

Se pare şi că anunţurile făcute la aeroport(considerat de Evening Standard „ haotic şi întortocheat”) nu erau foarte clare, imediat după miezul nopţii Jacky se duce la poarta de îmbarcare dar avionul ei plecase.

Se reîntoarce la biroul de bilete şi cere un alt bilet pentru viitorul zbor dar ca să facă asta a trebuit să iasă din aria de securitate şi să reintre apoi în ea, oricum, nu exista un alt zbor înainte de seara aceleiaşi zile.Intrată în toaleta aeroportului din Istanbul, Jacky avea să fie găsită spînzurată, de trei femei rusoaice conform relatărilor jurnaliştilor turci.

Un val de îndoieli din partea tuturor celor care au cunoscut-o

‘Circumstanțele morții sale nu sunt clare, iar noi încercăm să restabilim faptele’, a declarat angajatorul ei, Institut for War and Peace Reporting (IWPR). Directorul executiv al IWPR, Anthony Bordin, a cerut o anchetă ‘deschisă și transparentă’, subliniind că este dificil de acceptat teza sinuciderii. (Referitor la versiunea vehiculată de presă turcă privind ‘șireturile’, el a spus că ‘nu este sigur că ea purta încălțări cu șireturi’).

‘Teoria potrivit căreia ea s-ar fi sinucis din cauza unui avion pierdut nu este credibilă’, a declarat pentru France 24 vechea sa prietenă și colegă de la Australian National University, Susan Hutchinson.

Jane Pearce, directoarea Programului Alimentar Mondial al SUA (PAM) în Irak, este la fel de sceptică: ‘Deplâng moartea prietenei și colegei mele Jacky Sutton. Nu cred în ceea ce relatează presa’ (turcă).

Ziarişti, activişti din umanitar, responsabili ai programelor de dezvoltare, toți cei care o cunoșteau sunt de acord că sinuciderea sa este improbabilă. Jurnalistul irakian Mazin Elias, care a lucrat cu ea, a declarat în Mail Online că este ‘imposibil’ ca ea să se fi sinucis. ‘Scopul ei era să amelioreze viața altora. Și să se sinucidă ? Este complet nebunesc’, a reacționat Mazin Elias. ‘Nu vorbim despre o tânără oarecare. Ea era o femeie matură, o femeie cu responsabilități. In opinia mea, Jacky a fost ucisă.’

Potrivit BBC, sora lui Jacky s-a deplasat la Istanbul însoțită de un angajat al IWPR pentru a întâlni autoritățile turce și engleze. Pentru moment, MAE britanic nu a făcut decât să confirme moartea lui Jacky Sutton.Anunțul morții sale a fost un șoc pentru toți colegii săi care o descriu în unanimitate ca pe o persoană cu o ‘natură pozitivă’.

Jacqueline Sutton a lucrat ca jurnalist pentru BBC World Service și Radio Vatican între anii 1998 și 2000, efectuând de asemenea misiuni pentru ONU în numeroase țări, precum în Afganistan, Iran, Ghana și Irak, potrivit IWPR. Divorțată și fără copii, Sutton, care vorbea cinci limbi, pare să fi trăit mai multe vieți, uneori paralel.

‘Ea era cu adevărat sclipitoare, de înaltă competență și se putea descurca în medii dificile. Și era iubită de toți. Suntem total în stare de șoc. Jacky revenea în Irak plină de proiecte, în special pentru combaterea extremismului violent care amenință țara de care se atașase atât de mult. A fost una dintre cele mai bune specialiste ale noastre în programe de dezvoltare privind Irakul și și-a dedicat aproape zece ani din viață pentru a ajuta această țară‘, a mai indicat IWPR.

Jacky Sutton cunoștea riscurile meseriei sale. Predecesorul lui Sutton în Irak, Ammar al-Shahbander, fusese ucis într-un atac cu bombă, atribuit Statului Islamic, cu doar cinci luni în urmă.

Sutton se deplasase la Londra pentru a participa alături de familia acestuia la o ceremonie religioasă care îl comemora săptămâna trecută. Ea lucra la un studiu asupra dezvoltării internaționale pentru Centrul de studii arabe și islamice de pe lângă Australian National University. ‘Când și-a reluat munca, noi știam că este o activitate primejdioasă într-o țară periculoasă’, comentează The Guardian. În iunie, Jacky Sutton abordase în treacăt acest subiect cu fondatoarea revistei Her Camberra, Amanda Withley. Ea explicase că și-a schimbat locuința la Ebril din teamă că cineva s-ar fi introdus acolo pentru a o ucide, aşadar era precaută şi avertizată.

Președintele parlamentului irakian, Salim al-Juburi, a cerut la rândul său autorităților turce să ‘clarifice pe deplin circumstanțele acestui incident’, potrivit unui comunicat. „A murit în circumstanțe misterioase pe un aeroport turc în drum spre Irak, unde urma să meargă pentru a ajuta țara noastră”.

Stutton dezvoltase un stres posttraumatic după ce a fost arestată sub suspiciunea de a fi spion în timpul unei misiuni în Eritreea la mijlocul lunii 1990, înainte de a fi ‘expulzată’ din această țară, dar își revenise. Imagini ale camerelor de supraveghere d epe aeroport, care o arătau pe Sutton sosind în aeroportul din Istanbul, circulau marți pe rețelele de socializare.

În această înregistrare de câteva secunde, ea poate fi văzută trecând prin controlul de securitate cu două genți. Apoi, mergând pe aleile aeroportului. Este îmbrăcată într-un mantou mov, poartă blugi și pantofi de baschet albi. În alte imagini, poate fi văzută purtând ceea ce pare a fi o sacoșă cu cumpărături.

Sutton ajunsese pe aeroport la timp, pe la ora 10 seara.Familia ei a reuşit să arate înregistrarea video în care ea ajunge din direcţia London Heathrow şi trece prin filtrul de securitate de la Aeroportul ATATURK din Istanbul.Pe video se vede cum cere o cafea şi citelte o carte. La 11 se pregăteşte să se îndrepte spe poarta de îmbarcare pentru zborul ei spre Erbil (Irak) dar e prea devreme pentru îmbarcare. Ce urmează nu e clar. Se pare că Jacky ar fi aţipit, obosită fiind foarte după o săptămână foarte agitată. (Turkish media claim she had become distressed after missing a connecting flight and having no money to buy a new ticket.)

Se pare de asemenea că anunţurile făcute la aeroport(considerat de Evening haotic şi întortocheat) nu erau foarte clare, imediat după miezul nopţii Jacky se duce la poarta de îmbarcare dar avionul ei plecase. Se reîntoarce la biroul de bilete şi cere un alt bilet pentru viitorul zbor dar ca să facă asta a trebuit să iasă din aria de securitate şi să reintre apoi în ea, oricum , nu exista un alt zbor înainte de seara aceleiaşi zile.Intrată în toaleta aeroportului din Istanbul, Jacky avea să fie găsită spînzurată, de trei femei rusoaice conform relatărilor jurnaliştilor turci.

Fostă jurnalistă , Sutton era puternic implicată în Irak prin Clerkenwell-based IWPR organizaţie menită să întărească libertatea de exprimare a media şi a societăţii civile în ţările aflate în conflict.

Pleca spre Erbil pentru un proiect în care ar fi urmat să monitorizeze extremismul violent şi să înveţe lumea ce este libertatea de exprimare.Predecesorul ei care acţionase şi el în Irak la aceeaşi organizaţie IWPR Ammar Al Shahbander fusese ucis de o maşină -bombă la Bagdad în luna mai.

IWPR a suportat două pierdri cumplite, cum s-a exprimat însuşi comducătorul acesteia, Borden.

Vineri, Sutton îi telefonase unui jurnlist din Erbil,Hiwa Osman.

Declaraţia acestuia este : „Mi-a spus că la Londra era frig, că o întîlnise pe sora mea la o cafea, şi că vine cu cadouri pentru copiii mei. Intenţiona să rămână cu noi în Irak. I-am spus să ia o sticlă de vine de pe Aeroportul Ataturk din Duty free şi că terminasem de construit o cuşcă pentru iepurele pe care-l salvase..”

Ancheta continuă.

Victimele jurnlismului în zonele de conflict sunt tot mai numeroase.

Occidentul, Europa , încearcă să explice şi să implementeze libertatea de expresie, valoare fundamentală a democraţiei.

Preţul acestui demers este foarte des, moartea.

Cleopatra Lorinţiu

The prize to teach media freedom in these countries is twoo much !

Killing Sutton is an abominable act. I don’t care what investigation says . She was killed .