Televiziune

television_cleopatra_lorintiu Debut la televiziune în 1975 cu poeme în propria rostire în emisiuni literare, medalion « George Coşbuc » şi participare la emisiuni literare. Reportaje tv în perioada 1976-1979, a prezentat emisiunea « Club T » (realizator Elisabeta Mondanos ) alături de poetul George Țărnea și Lucian Avramescu. Medalioane literare în perioada 1980-1985. Momentul poetic interpetat de actorii Marcel Iureș si Mirela Gorea, din august 1984 în emisiunea  La sfârşit de săptămână  realizat de Tudor Vornicu , Ileana Vlad,Ana Potra , atrage suspendarea din partea cenzurii de partid şi duce la instituirea « vizei » pe orice poezie rostită la TVR.

 

 

Cleopatra Lorinţiu rămâne cronicar de televiziune pentru cotidianul Scânteia tineretului (1982- 1985) , ulterior pentru revista literară  Luceafarul  şi pentru film de televiziune în cadrul revistei lunare de specialitate Cinema  ( redactor şef era Ecaterina Oproiu).

Cleopatra Lorinţiu şi Smaranda Jelescu. emisiune tv

Cleopatra Lorinţiu pe atunci freelancer şi Smaranda Jelescu, pe atunci redactor la TVR într-o secvenţă din emisiunea Matinal ,vorbind despre Hans Christian Andersen,1993,iulie.

Din 1991 colaborează din nou la TVR cu poeme, comentarii şi prezenţa la rubrica calendarul zilei din emisiunea Matinal (redactor Smaranda Jelescu).Spuneri despre Franz  Kafka,N. Kazantzakis,Hans Christian Andersen,Odysseas Elytis, Magda Isanos,Ady Endre ş.a.Cleopatra Lorintiu in emisiune despre literatura pentru copii, TVR 11993

Cleopatra_Lorintiu_en_costume_maramures

Cleopatra Lorinţiu prezentând emisiunea Suflet românesc pentru românii din Illinois -Chicago în 1993, ediţie filmată la Certeze, Maramureş de operatorul Ene Arşinel. Canalul 32 Illinois,SUA.

În 1992-93 realizează alături de Smaranda Jelescu şi operatorul Liviu Şurcă o serie de filme documentare la Roma ( despre Centrul de Evoluţie Umană), un documentar despre Roma, la Viterbo şi Vetralla.

television_reportage_italie

Cleopatra Lorinţiu şi operatorul Liviu Şurcă, Italia, decembrie 1991 filmând pentru “Fântânile Romei”, documentar tv.

În 1992-1993 obţine licenţa de  producător pentru Canalul 32etnic Chicago Illinois şi devine producător independent pentru o emisiune  Suflet românesc  destinată românilor din diaspora. (vezi interviu Vezi documentare) Pentru acest post a realizat peste 70 de emisiuni complexe, de o oră, ( prezentatoare, realizatoare, scenaristă, reporter şi uneori operator.) Din dorinţa de a continua şi diversifica emisiunile destinate românilor care au fost rupţi de ţară vreme de mulţi ani, se alătură colectivului condus de ziaristul Mihai Miron, în Televiziunea Română(din februarie 1994) renunţând la statutul de producător free lance şi devenind angajata Televiziunii publice.

 

 

În 1995 este redactor sef in echipa care înfiinţează Postul România Internaţional ( direcţia Felicia Meleşcanu) până în martie 1997.Amintiri de la începuturile

Cleopatra Lorintiu pentru TVRinternational 15 octombrie 2015

Cleopatra Lorintiu pentru TVRinternational 15 octombrie 2015

TVRinternaţionalhttp://www.tvrplus.ro/editie-tvri-20-389770

Devine realizator la Redacţia Cultură şi apoi la redacţia TVR Cinema Vezi interviuri Ion Salisteanu ( condusă de Lucia Hossu Longin şi Dan Necşulea) până în 2002.

Vezi Interviu  Vezi Documentare

În 1997 realizează ciclul de emisiuni culurale Casele au amintiri (Casa Ghica, Palatul Mogoşoaia, Palatul Cantacuzino)în calitate de scenaristă , autoare a comentariilor şi co- realizator. Premiul APTR Asociaţia Profesioniştilor pentru televiziune din Româniapentru documentarul artistic Stefan Augustin Doinaş– Excelenta in cultura  în anul 2001.

cleopatra_lorintiu_presentatrice

Cleopatra Lorintiu in emisiunea Calendarul zilei, tvr1 realizata de Smaranda Jelescu,1993

Fragment din transcrierea Galei decernării premiilor Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune ediţia 11 anul 2001 (din reportajul semnat de Alexandra Orban din revista info tvr nr 18 , 18 Iunie 2001)

Premiul pentru emisiune culturală ex aequo Pentru filmul « Excelenţa în cultură, Ştefan Augustin Doinaş » de Cleopatra Lorinţiu Ştefan Augustin Doinaş. « Regret că al treilea picior al meu, bastonul,nu-mi permite să urc pe podium .Sunt foarte bucuros că acest portret realizat de doamna Cleopatra Lorinţiu s-a bucurat de atenţia juriului.Trebuie s-o omagiez în mod deosebit pentru modul în care a lucrat cu mine,nu ştiu dacă am fost un subiect dificil,sau dimpotrivă extrem de facil, în orice caz conlucrarea a dat rezultate bune .Mulţumesc juriului pentru că a distins această creaţie. »a spus poetul la Festivitatea de decernare a premiilor.

Cleopatra Lorinţiu –scriitoare, realizator TVR Cinema Premiul pentru emisiune culturală Ştefan Augustin Doinaş TVR Cinema

ion ghica-1« Îi mulţumesc domnului Ştefan Augustin Doinaş că a acceptat să facem acest film. Nu pot să uit faptul că acum 30 de ani dumnealui m-a încurajat la debutul meu poetic.Mulţumesc TVR Cinema că ne-a oferit oportunitatea de a-l realiza. Mi-aş dori ca fiecare scriitor român adevărat de astăzi să aibe parte de un astfel de portret.Cred că istoria literaturii române contemporane are nevoie de memoria peliculei. » Premiul EcoTour pentru filmul de turism pentru  Palatul Cantacuzino 2002 . Vezi Interviuri TV

stefan_augustin_doinas

Ştefan Augustin Doinaş în timpul filmărilor pentru documentarul realizat de Cleopatra Lorintiu.Imaginea Liviu Pojoni

Filmul  Hobiţa , o stare de spirit  dedicat lui Constantin 

Brancusi, a fost prezentat la seara studenţilor din Nantes în cadrul Primăriei oraşului Nantes cu ocazia Zilei României(2004).si difuzat de televiziunea poloneza.

Filmul Toate frunţile libere despre poezia lui Odysseas Elytis , a fost ales de Culbul UNESCO să fie prezentat la Gala organizată cu ocazia reuniunii UNESCO din cadrul reuniunilor organizate de Pactul de stabilitate ,Salonic ,Grecia 2002.

Nicolae_Luca_Cleopatra_Lorintiu_Thea_Luca2011

Cleopatra Lorinţiu la decernarea premiului DokArt pentru portret cinematografic, alături de Nicolae Luca si Thea Luca.2011

Din 2007 revine in SRTV ca realizator de emisiuni culturale intai in echipa emisiunii Semne(2008-2009(, ulterior pentru Canalul TVR3-  pentru emisiunile Necunoscutii de linga noi siSenator de drept local vezi pagina Confluente  din 2011 pentru redactia Alte Minoritati ,emisiunea  Identitati  pentru care a realizat  documentarele Perle de înțelepciune-Fetullah Gullen,2011 și Tragicul nostru Ulise- Destinul lui B:Fundoianu alias Benjamine Fondane,2012 In 2010  “Asociaţia română pentru patrimoniu” ii  decerneaza Premiul România tainică pentru cartea Vocaţia Căii Singuratice,si  pentru filmul Noi suntem România tainică şi ARP o creaţie a scriitorului Artur Silvestri.-ambele productii pentru TVR3 In 2011 primeste Premiul special al Festivalului Document la Editia a XV-a derulata intre 18 si 21 iulie la Campulung Muscel, pentru filmul Scrisorile debutantilor produs pentru TVR3           Filmul combină doua interviuri realizate  la o distanță în timp  de 15 ani cu profesorul si scriitorul Tudor Opriș , mentorul miscarilor literare ale elevilor vreme de peste 40 de ani , scoțând în  evidență generozitatea profesorului , scriitor el însuși, devotat generațiilor succesive de tineri atrasi de literatura , care au devenit de-a lungul vremii scriitori , jurnalisti sau care pur si simplu au iubit literatura gratie eforturilor acestui spirit generos si devotat.

vezi pagina Confluente

În 2012 primeşte premiul pentru portret cinematografic pentru documentarul Benjamin Fondane Tragicul nostru Ulise la Festivalul Dokumentart ( Directorul festivalului este Călin Stănciulescu, fondator Nicolae Luca)Festivitatea de decernare a premiilor s-a desfăşurat la Câmpulung Muscel.

În 2011 i se decernează premiul pentru portret cinematografic pentru emisiunea “Scrisorile debutanţilor” ( dedicată scriitorului Tudor Opriş) la acelaşi Festival de film documentar artistic, Fetstivitatea de premiere s-a desfăşurat la Piteşti.

Din 2013 este jurnalist în redacţia Alte minorităţi din cadrul TVR pentru emisiunea Identităţi

Bistriţa,Poarta Transilvaniei,21 ianuarie 2015

cu participarea lui Thomas Hartig (Forumul Democrat German ), Deac Fredi ( preşedintele Comunităţii evreilor din Bistriţa).

Partea I.http://www.tvrplus.ro//editie-cultura-minoritatilor-300212

Pe urmele grecilor prahoveni, la vremea macilor în floare, 5 ianuarie 2015

cu colaborarea prof. petrescu Redi şi documente de arhivă cu Alexandra Caragea

.http://www.tvrplus.ro/editie-cultura-minoritatilor-296136

Educaţia, o vocaţie (II24 septembrie 2014, TVR2)invitat Ali Riza Karaghiz director Scoala Spectrum din Bucureşti.

http://www.tvrplus.ro/editie-cultura-minoritatilor-263835

Chemarea muezinului 18 august 2014 TVR2 ( Fimări la Moscheea Espahan din mangalia, în Moscheea Junchiar si Carol din Constanţa)cu participarea dr. Dan Dulciu.

http://www.tvrplus.ro/editie-cultura-minoritatilor-252057

In amintirea lui Manole Filitti. Cu participarea dr. Georgeta Filitti şi Alexandru Paleologu

http://www.tvrplus.ro/editie-cultura-minoritatilor-203076

17 martie 2014

Activitatea de tealizator tv poate fi urmărită pe paginile de Documentar , Identităţi,Despre cărţi  Confluenţe ale acestui website .

Iată şi Câteva documentare care pot fi văzute pe you tube. :

Alexandru Safran, Rezistenţa spirituală. Un interviu cu acad. Carol Iancu ,2018

1.Pulbere mitologică, o întîlnire cu academicianul Romulus Vulcănescu

YouTube previzualizare imagini

2.Praful şi aurul scenei . Anii de aur ai baletului românesc.

YouTube previzualizare imagini

3.Prin misteriosul domeniu, ultimul interviu cu sculptorul Ion Vlasiu YouTube previzualizare imagini

4.Tragicul nostru Ulise. Benjamin Fondane. YouTube previzualizare imagini

5.Să vindeci…un film despre dr.chirurg Dan Gavriliu YouTube previzualizare imagini

6.Mărturie arabă pe o pisanie creştină. Biserica Sf. Spiridon. YouTube previzualizare imagini

7.În casa Adoc. http://www.youtube.com/watch?v=Ye8E19h7DRc

8.Atât de luminos, un film despre Manole Filitti. YouTube previzualizare imagini

9.Domnului profesor, cu dragoste .Cu profesorul Tudor Opriş YouTube previzualizare imagini

10.Varianta succesului. Detroit.1995 YouTube previzualizare imagini

11.”Senatorul plantelor…dr.ing.Ştefan Manea ,Hofigal,2011 YouTube previzualizare imagini

12.Nevoia de moemorie. O întîlnire cu prinţesa Alexandra caragea, 1995 YouTube previzualizare imagini

13.File din Catalogul corăbiilor. O evocare Gheorghe Tomozei, 1997 YouTube previzualizare imagini YouTube previzualizare imagini

14.Hobiţa,o stare de spirit. Documentar despre viaţa lui Constantin Bâncuşi.participă Jean Brîncuşi,nepotul sculptorului. YouTube previzualizare imagini