Jeni Costachescu

Un traseu artistic original.

Pentru Jeni Costăchescu, pasiunea pentru sticlărie reprezintă deja un pariu pe viaţă.

Orgoliul de a stăpâni magma, materia inandescentă,de a-i impune o formă şi de a o înălţa la rang de artă surprinzătoare sau de obiect util dar înnobilat de frumuseţe sau mister, este deja o prioritate. Şi asta, pentru o viaţă cu un parcurs total atipic.  photo_jeni_costachescu_1Absolventă de facultate politehnică, cu specialitatea transporturi,autovehicule rutiere,iubitoare de artă, capabilă să coaguleze energii în scopuri nobile, în speţă în domeniul non guvernamental, ea a debutat în afaceri cu curaj şi impetuozitate încercându-şi cu succes forţele în lumea tricotajelor, a creaţiei vestimentare, a modei.

Poate din această căutare a frumosului dar şi dintr-un impuls de provocare şi originalitate a apărut acest vis al „creaţiei în sticlă” care înseamnă până la urmă un demers dur la capătul căruia rămâne o relaţie anume cu lumina, cu umbra, cu transparenţele şi opacităţile, cu albul şi negrul, cu culoarea şi nuanţele, o expresie tradusă în materie a paradoxurilor gândirii şi emoţiilor.Visul creaţiei în sticlă a apărut către anul 2000 dar eu cred că el exista undeva, în străfundurile iluziilor şi viselor din lumile tainice ale câmpiei Călăraşilor, din amurgurile roşii şi purpurii, din griurile nesfârşitelor colburi ale sudului, din albastrul stins în nori pufoşi al cerului deasupra luncii Dunării.

Cert este că la un moment dat Jeni Costachescu schimbă tot, îşi schimbă traseul de viaţă şi iat-o, precum voincul din poveste, într-o încleştare pe viaţă şi pe moarte, învaţând tainele sticlei, lucrând ea însăşi la cuptor, în echipă, creând modele peste modele şi participând efectiv la realizarea lor, într-un efort de originalitate şi creaţie care impresionează.

Efortul a fost susţinut cu tenacitate de studii de specialitate în domeniul artelor plastice şi decorative (sticlă) şi în cel al teologiei ortodoxe (artă sacră) care i-au conferit uşurinţa de a transpune în sticlă concepte originale de esenţă sacră şi de a aborda segmentul artei monumentale (mozaic, vitraliu).jeni_costachescu_larmes_verre_1

Şi toate obiectele create de ea : platouri în care culorile se îmbrăţişează surprinzător, vaze enorme sau boluri minuscule, candele impresionante cu pictură bizantină sau suporturi de lumânări cuminţi, inscripţionate cu versete din Sfânta Scriptură, obiecte de birou capabile să ne facă sa surâdem, amalgamuri de fire de sticlă complicate, grupuri tematice în care valenţele sticlei sunt sunt utilizate în totalitate, impun prin perfecţionism, prin frumuseţe limpede şi prin puritate.

Icoanele bizantine realizate pe forme de sticlă suflată la ţeava,manual,(pictate pe foiţă de aur sau argint) impresionează prin originalitatea şi echilibrul compoziţiei .

Mesajul, scrierea, înţelepciunea islamică sunt transpuse pe aceleaşi forme de sticlă, acoperite cu foiţă de aur sau argint,şi care taie suflarea cunoscătorilor şi credincioşilor musulmani şi înfrumuseţează diverse spaţii publice sau private din Orient.

Privindu-i opera în integralitate, frapează faptul că forţa, lumina interioară a credinţei par impulsul interior al artei sale căci aproape fiecare grup de piese conţine cel puţin un obiect de esenţă şi utilitate sacră.

Acest concept plin de generozitate se şi exprimă prin sintagme pline de sensuri : Lumina credinţei. Căci această alăturare : Lumină din lumină – cu descindere din lumea creştinătăţii -şiLuminile Islamului imagine_ galerie_ jeni_costachescuse vrea a fi deopotrivă o deschidere către lume,un proiect generos de dialog, de întâlnire şi toleranţă reciprocă, de ascensiune pe drumul înălţării prin spiritualitate.

Un dialog prin religie, o înălţare a gândului care să trezească emoţie, să încânte, uneori să provoace la reflexie dar şi să îndemne către meditaţie şi rugăciune, ca în cele din urmă să pledeze pentru toleranţă reciprocă, frăţietate,înţelepciune şi har.

Pariul artistei Jeni Costachescu este departe de se fi terminat.Cauta,iscodeste, se framanta,gaseste…

Ea este în plină evoluţie, încercând într-o lume economică complicată să lase Arta să vorbească. Îi doresc curaj si putere !

(Un alt text dedicat plasticienei Jeni Costachescu, a fost publicat de Cleopatra Lorintiu in cartea “O lumina suplimentara”,editura Muzeum ,2002 sub titlul ” Sa traiesti viata ca pe o provocare continua”; pg 175)