ONG

Actualizare : Premiul ”PACE SI DIALOG” acordat Cleopatrei Lorințiu  de ADVU(Asociația pentru Dialog și Valori Universale) Ceremonie desfășurată în 3 aprilie 2023 . (în cadrul Cinei de Iftar .)

 

 

”Astă seară am primit un premiu care mă onorează și mă bucură: El se cheamă ”Pace și Dialog” și mi-a fost înmânat de Asociația pentru Dialog și Valori Universale și Instituțiile de învățământ Lumina într-o gală superbă, somptuoasă, prilejuită de Cina de Iftar, în saloanele Hotelului Marriott.

Alături de ceilalți premiați, personalități pe care care le respect în mod deosebit,alături de o sală impresionantă cu nume de prim plan din cultura și viața românească, de prieteni și cunoscuți și mai ales într-un climat de încredere și speranță, în și prin valorile în care credem cu tărie. Adevăr, toleranță, cultură,respect reciproc, omenie.”

Cleopatra Lorinţiu a desfăşurat o activitate în organizaţii non guvernamentale(ONG) cu predilecţie în favoarea problematicii apărării  drepturilor omului, libertatea presei, drepturile femeii,lupta împotriva violenţei  şi conservarea moştenirii culturale.

/ 1991-1994 evenimente prezentate cronologic.

-Prezentă la întrunirile Centrului pentru Evoluţie Umană din Roma( la Roma şi Viterbo în 1991 : a reflectat activitatea acestui centru în presa română (emisiuni pentru radio, televiziune, interviuri în presa scrisă şi în cartea „O lumină suplimentară” ) fiind referent delegat al CEU în România în perioada ( 1992-1994)

CENTRO STUDI PER L’EVOLUZIONE UMANA

michele_trimarchi_luciana_pappeschi_cleopatra_lorintiu_viterbo
Michele Trimarchi, Luiza Luciana Pappeschi, Cleopatra Lorintiu, Viterbo(Italia), decembrie 1991
  Profesorul Michele Trimarchi, vicepreşedintele Centrului,Luisa Luciana Papeschi , vicepreşedinta Centrului şiAngela Maria Loretto (jurist) au vizitat România reprezentând societatea civilă europeană în perioada de început a democraţiei post decembriste şi premergătoare adoptării noii constituţii.

 

Cleopatra Lorintiu si regizorul italian de film documentar Maurizio Amici, membru al CEU , Centru de Evoluție Umană, decembrie 1991, ROMA

Intalnirea cu membri Centrului pentru Evoluție Umană CEU de la Roma, a reprezentat declicul implicării Cleopatrei Lorințiu în activități non guvernamentale iar întâlnirea cu familia Michele Trimarchi, cu regizorul Maurizio Amici, cu jurista de excepție AngelaMaria Loretto(consultant la alcătuirea Constituției României ), cu Bruno Verazzo si Luigi Brunamonti, sociolog si politolog a fost o primă revelație.

-Ataşat de presă pentru pentru Asociaţia femeilor manager din România – vicepreşedintă a Asociaţiei Femeilor întreprinzătoare (AFI) , participare la activităţile Asociaţiei Braşov Femina VIP (2000).

Intre ea si juristaDoina Monda, fondatoarea si presedinta acestui ONG exista o prietenie de zeci de ani . Au actionat alaturi, de la crearea ONG-ului  si pana în prezent , pentru AFI ProFamilia . ONG creator al primului Centru din Romania pentru Asistenta si Protectia Femeilor Victime ale Violentei in judetul Bistrita-Nasaud si in implementarea ideilor de economie sociala. La 27 martie 2011 participă împreună la Conferinta despre economia sociala , organizată la Office of Public Affairs al Ambasadei SUA la Bucuresti

ong_femina_vip_brasov-1–   Înfiinţează Fundaţia Culturală Gh. Tomozei (în 1998) pentru conservarea moştenirii culturale. Preşedinta fundaţiei.Doneaza o mare parte din arhiva scriitorului Gh.Tomozei unui ONG din comuna argeseana Pietrele Doamnei pentru infiintarea unei biblioteci publice dirijate de scriitorii locali Ion C. Hiru si George Baciu,implicindu-se in actiuni literare si culturale menite sa puna in valoare mostenirea literara a poetului.Cea mai recenta activitate este publicarea unei carti de o factura deosebita,intitulata Fragmentarium Gheorghe Tomozei aparuta in aprilie 2011.

Cleopatra Lorintiu si Joel Conte la Asniers sur Seine
Cleopatra Lorintiu, Joel Conte şi Constantin Frosin la vernisajul expoziţiei lui Radu Feldioreanu  Primăria din Asniers sur Seine,2005

– activitate în favoarea „Jeunesses Musicales„ din Romania în orgnanizarea turneului din Maroc, mediatizare, realizare de film tv şi mediatizarea participării la festivalul Belfort.

-1999-2000 activitate in favoarea Fundatiei GENIUS,pentru sprijinirea tinerilor supradotati. A coordonat editarea revistei GENIUS IV 1999 dedicata portretelor a peste 40 de de tineri romani care s-au remarcat prin rezultate exceptionale in diferite domenii de activitate.

– participare la Reuniunea UNESCO Center for Woman and Peace  in the Balkan Countries  (Salonic 2002) cuunesco_solonik_grece conferinţa „ Reflectarea traficului de persoane în mass media. Libertăţi şi îngrădiri în societatea de tranziţie” prezenţă în board-ul panelului pentru Presă şi comunicare. -co-fondatoare a Asociaţiei EOE Paris pentru mobilitatea tinerilor in Uniunea Europeana (2006).

 

Participări la conferinţe internaţionale :  -Conferinţa mondială pentru pacea lumii, comunicare şi mass mediaSeul 2000coree_du_sud_1999

– Conferinta Europe 2020 Salle Kléber Paris 2003 pentru relatia intre Uniunea Europeana si lumea araba. – conferinţa dedicată Păcii în lume, UNESCO, mai 2006 Paris. – Conferinţa pentru Pace de la Geneva, iunie 2006

bandac-33
Tablou de Mihai Bandac realizată la CAPE Paris. Curator Cleopatra Lorintiu.

A sustinut activitatea asociatiilor franco romane din Franta ,precum  Asociatia de prietenie Asnieres sur Seine condusa de fostul jucator de tenis Sever Dron, (director al Academiei de tenis Sever Dron), organizand diferite activitati printre care si doua expozitii organizate cu prilejul manifestarii „La Roumanie à l’Honneur” la primaria din Asnieres sur Sein:a pictorului Mihai Bandac si a pictorului Radu Feldioreanu din Bistrita ) Diverse -Activitate pentru promovarea Coenzimei Q10,participare la Health Trends Copenhaga Danemarca(septembrie 20029 şi Viale (Danemarca 2001),ataşat de presă pentru Pharma NordRomânia 2000-2001. -Între 1998-2002 semnează o pagina despre terapii alternative în revista « Ioana » a trustului Burda Romania.

-Se implică în mediatizarea activităţii plasticienei Jeni Costachescu şi a proiectelor acesteia puse sub semnul « Lumina credinţei, luminile islamului » semnând prezentarea catalogului acesteia la manifestarea « Ziua culturii arabe la Bucureşti » la Opera Naţională ( iunie 2010). vezi pagina Jeni Costachescu

copenhague_cleopatra_lorintiu_steven_carter_ovidiu_bojor
Cleopatra Lorinţiu ,Ovidiu Bojor şi Steven Carter, Copenhaga,2002

Prezentă la Conferinţe internaţionale şi traininguri împreună cu echipa Pharma Nord a cărei ataşată de presă şi comunicare e în perioada 2000-2002.

În 14-15 iulie 20006 participă la Geneva la Conferinţa internaţională pentru pace şi armonie, prilej de prietenii şi întâlniri multiple. Cu Catherine d’Izerne şi Yondo Sister ( cântăreaţă congoleză supranumită şi  „la reine de la soukous” ) ,Charles Delnois şi mulţi alţi militanţi pacifişti pentru armonie,înţelegere, acceptarea diversităţii,lupta împotriva războiului şi a violenţei, presă liberă şi drepturile femeilor.

Conferinta Geneva iulie 2006
Conference Geneve 2006, Cleopatra Lorintiu, Catherine d’Izerne, Yondo Sister

 

 

 

 

 

 

 

Devine (din 2010-2016) corespondenta Observatorului de Studii Geostrategice din Paris (condus de Charles Saint Prot şi Zeina El Tibi) în activităţi punctuale care implică teme de geopolitică şi geostrategie .

vezi pagina Geopolitica

2-3-4 decembrie 2010 :Participă la lucrările Forumului de la Fes desfăşurat sub înaltul patronaj al Majestăţii sale Regele Mohammed VI intitulat:  Forum de Fès sur l’Alliance des cmiesiCivilisations et la Diversité Culturelle Edition Alla Al Fassi, cu tema „Diplomaţia religioasă şi culturală în serviciul păcii mondiale” . Susţine  o conferinţa în cadrul dezbaterii intitulate :La diplomatie participative au service de l’Alliance des civilisations et de la diversité culturelle , Modérateur : în fotografie de la dreapta la stânga :  Danielle Cabanis, Professeur des Universités, UT1 deToulouse, France Michel Capasso, (Président de la Fondation Méditerranéenne, Italie, Garry Neil,Directeur Général INCD, Canada,  Nathalie Fave, scriitoare ,(Canada),Cleopatra Lorinţiu , Gora Mbodge, (Sociolog, Sénégal). Prezenta la editia din 9-12 decembrei 2011 a Forumului de la Fez participind la panelul dedicat rolului internetului si mass media in revolutiile arabe.Médias et Communications: Enjeux et Défis du Troisième Millénaire .

Este cooptata în lista de experti a CMIESI,are  contributii in reviste de specialitate si opinii referitoare la constitutia marocana ,alegerile  legislative si evolutia societatii marocane in mai multe reviste si carti aparute ,avand aceasta problematica.

inauguration departement de francophonie 28 mai 2015 bucarest
Cleopatra Lorinţiu la inaugurarea departamentului pentru francofonie al CCERPA
AFAC0M Colloque féminin 071014 (67)
Cleopatra Lorinţiu, Colocviul AFACOM desfăşurat la Senatul Franţei, 7octombrie 2014,Paris

Participă la activităţile ”Asociaţiei femeilor arabe din presă  de la Paris”,(AFACOM ,dirijată de jurnalista Zeina Tibi)și  susţine intervenţii la Conferinţa desfăşurată sub egida OEG şi AFACOM de la Senatul Franţei(2014)

cleopatra_fez_ forum decembre_2010

 

 

 

 

 

 

6 iunie 2012 Intervenție de prezentare a Asociației Pro Familia din Bistrița prin mandat (din partea președintei acesteia Doina Monda) la festivitatea organizată de Zonta Club cu prilejul reînnoirii mandatului de președinte. Zonta Club Bucharest – a fost infiintat in 2006 avand ca misiune promovarea femeilor din Romania , in mediul economic si social, national si international, respectand principiul egalitatii de sanse(22 noiembrie 2013)

Se implică în organizarea Galei aniversare ZAMAN ROMANIA in calitate de editor şef al publicaţiei şi prezintă acest eveniment derulat în aula Universităţii LUMINA din Bucureşti.Participă la activităţile IRC , moderând conferinţe despre libertatea presei, desfăşurate la Institutul Naţional De Statistică, facultatea de jurnalism Universitatea Hyperion etc.eu cu charlie hebdoCleopatra Lorintiu moderind masa rotunda Turcia incotro INS oct 2015

dl. Dirar Kutaini oferind diploma CCERPA d. Harrati in stinga E.S. amb Faous Al Aschachabi
Cleopatra Lorintiu moderînd seara algeriană festivă.dl. Dirar Kutaini oferind diploma CCERPA d. Harrati in stinga E.S. amb Faous Al Aschachabi
Dr.Khalid Al-Kalaldeh Minister ofpolitical affairs
Cleopatra Lorinţiu şi dl.Dr.Khalid Al-Kalaldeh Minister ofpolitical affairs,Amman, 16 Noiembrie 2015
20151116_102235
La Spitalul din Zarka alături de absolvenţii facultăţilor din România, medici în Iordania , membri ai Clubului Absolvenţilor condus de Bassam Al Shloul si Nabil El Naber .

 

 

 

 

 

 

 

Face parte din echipa CCERPA ( Centrul Cultural European Român Pan Arab de la Bucureşti) fiind coordonator comunicare, think tank şi coordonatoarea Departamentului de Francofonie.Intreprinde o călătorie de documentare in Regatul Haşemit al Iordaniei  ( noiembrie 2015) intervievând foşti absolvenţi ai facultăţilor româneşti, reprezentanţi ai diasporei româneşti, personalităţi politice, universitari ş.a

.https://cleopatra-lorintiu.net/indeditiordania/

Cleopatra Lorintiu Coordonator Departament francofonie CCERPA
Cleopatra Lorintiu Coordonator Departament francofonie CCERPA redactor şef al revistei orizon Cultural român arab .
cu amb egipt dna pinghireac si dirar
Cleopatra Lorintiu si E.S. Alaa Elhadidi, Ambasadorul Egipturlui în România, 2016

 

 

 

 

 

cu dirar si amb sua
Cleopatra Lorintiu alături de E.S. Hans Klemm, Ambasadorul SUA în România ( dreapta) şi dr. Kutaini ( preşedinte CCERPA, stânga), 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

Participă la Colocviu internaţional la Senatul Franţeiorganizat de AFACOM (Asociaţia femeilor arabe din presă şi comunicare ) şi ISESCO (Organizaţia islamică internaţională pentru Educaţie).IMG_0244recadr

Dialogul euro-mediteranean la feminin, colocviu internaţional care şi-a câştigat deja un loc vizibil în dezbaterea europeană de idei axat pe rolul femeii în dialogul Nord- Sud , s-a desfăşurat în acest an la Senatul Franţei şi a fost organizat de AFACOM (Asociaţia femeilor arabe din presă şi comunicare ) şi ISESCO (Organizaţia islamică internaţională pentru Educaţie). Tema :” Rolul femeii ca mediatoare interculturală în dialogul euro mediteranean « a reunit în acest an personalităţi cunoscute ale acestui tip de dezbatere publică, precum Senatoarea franceză Joelle Garriaud Maylam, Ambasadoarea Delphine Borione, Secretara generală adjunctă a Uniunii pentru Mediterana, deputata franceză Nicole Ameline, cunoscută pentru implicarea de lungă durată în organismele ONU sau Jean Marie Heydet, Preşedintele Centrului Nord Sud de pe lângă Consiliul Europei.

http://www.joellegarriaud.com/2016/03/dialogue-euro-mediterraneen-au-feminin/

„Dincolo de aceste nume şi de numele tuturor cercetătorilor, politicienilor sau personalităţilor prezente, impresionant a fost nivelul discuţiilor şi al dezbaterilor, valoarea în sine a intervenţiilor, modul de structurare a colocviului care s-a derulat pe trei etape :Femeia, mediatoare în educaţie şi informaţie, Femeia, mediatoare interculturală şi interreligioasă, Femeia şi medierea instituţională.

Ar fi greu să selectăm din acest bogat şi complex ansamblu de idei, pe care organizatorii ( Dr.Zeina Tibi, preşedinta AFACOM şi Dr . Abdulaziz Othman Altwaijri,directorul general al ISESCO)au reuşit să îl puna în pagină, invitând personalităţi atât de diferite şi de interesante .Căci dacă deputata marocană Touria Ikbal, cercetătoarea tunisiană Ines Safi, sau arheoloaga palestinană Noha Rashmawi, urbanista marocano-franceză Karinba Kaddouri Khalaf au adus în colocviu problematica Maghrebului sau componente ale implicării femeilor arabe în toate domeniile vieţii sociale pe de o parte, pe de altă parte Carmen Fernandez Tavora (de la Fundaţia Trei culturi din Sevilla) sau Nouzha Bouchareb, preşedinta Connecting Group Internaţional au adus prospeţimea activităţii directe, a marilor acţiuni derulate în spaţiul euro-mediteranean.”

La femme mediatrice dans l 'education et dans l' information
Cleopatra Lorintiu dans le panel „La femme mediatrice dans l ‘education et dans l’ information”Paris, Senat,2016

 

Cleopatra lorintiu, moderateur Pierr Boussel ,Noha Rashmawi
Noha Rashmawi, Pierre Boussel et Cleopatra Lorintiu. au colloque AFACOM et ISESCO .Senat de la republique francaise, le 29 mars 2016.Paris.

Din tot ansamblul ţărilor Europei de est, a fost invitată la acest colocviu internaţional, în panelul animat de cunoscutul jurnalist Pierre Boussel, Cleopatra Lorinţiu , reprezentanta Observatoire d’Études Geopolitiques în România, care, în intervenţia sa, a sintetizat pe de o parte bogăţia contribuţiilor româneşti şi a multiculturalităţii feminine la istoria culturii universale, pe de alta, a prezentat o radiografie a feminismului astăzi, la 30 de ani dupa Simone de Beauvoir şi contribuţiile sale esenţiale la coagularea ideei de feminism. «După Beauvoir care spunea «Nu te naşti femeie, ci devii» , un al doilea val, apoi un al treilea val feminist au fost marcate inevitabil de moştenirea ei, fie că e vorba de adeziune sau de contestare.Dacă femeile din 2016 nu mai sunt cele din 1949 , totuşi sunt departe de a fi «femeia independentă» aşa cum o visa Beauvoir .»

O privire pertinentă geopolitică asupra situaţiei Europei de azi confruntate cu un val de migraţie, starea femeilor în acest exod declanşat de razboaie, dar şi un mod de a vedea soarta şi evoluţia migraţiilor, contribuţia lor la istoria ţărilor lumii, au completat o contribuţie viu apreciată de participanţi şi de public.

Preşedintele Centrului Nord Sud al Consiliului Europei, dr Jean Marie Heydt,facând o strălucită analiză a colocviului, a subliniat bogăţia de idei şi contribuţii , reluând o exprimare luminoasă citată din Ibn Arabi « Totul este înălţat de femeie » accentuând încă odată că obiectivul actual este acela de a susţine ideea conform căreia femeile trebuie să fie contributoarele active ale evoluţiilor în societăţile mediteraneene pentru a favoriza o nouă concepţie asupra relaţiilor dintre Nord si Sud, jucând un rol major pentru promovarea dialogului culturilor între ţărmurile mediteraneene. Femeile sunt şi trebuie să fie mediatoarele păcii prin intermediul educaţiei, politicii,economiei, culturii şi dialogului religiilor.http://www.lorientlejour.com/article/979396/-la-femme-mediatrice-interculturelle-du-dialogue-euro-mediterraneen-au-senat-a-paris.html

-Prezentă în asociaţia AFI Profamilia încă de la înfiinţarea acesteia (ONG axat mai cu seamă pe lupta împotriva violenţei şi sprijinirea persoanelor defavorizate),ca purtător de cuvânt şi responsabil pentru relaţii internaţionale ale acestui ONG, realizează o întîlnire interesantă: împreună cu preşedinta asociaţiei , Doina Monda din Bistriţa, organizează un schimb de experienţă şi bune practici împreună cu femeile românce din Iordania (Amman,iunie 2017)

Iordania .Asociatia Româncelor pentru Dezvoltare Socială.În fotografie : Cristina Daniela Massanat, Viloria Dawood,Cleopatra Lorintiu, Doina Monda, Margareta Demetrescu ,Mari Kerekes Al Haddad ş.a.

A fost vreme de 5 ani  coordonatoarea Departamentului de Francofonie al CCERPA ( Centrul Cultural European Româno Pan Arab ) şi redactor şef al revistei editate de acesta (Orizont Cultural Român Arab ) publicată în iunie 2016

 

Despre înţelegere, toleranţă, acceptarea celuilalt într-un forum dedicat spiritului de armonie şi dialogului interreligios.în fotografie. Dr. Dirar Kutaini,(Preşedinte CCERPA) preot Ilie Valentin(Facultatea de Teologie Ortodoxă), prof.rev. Pierluigi Vignola -Misiunea catolică Italiană din Hamburg (Germania ) şi Cleopatra Lorintiu( Observatoire d’Etudes Geopolitiques din Paris)

foto5
La 15 noiembrie 2016, participând la Forumul interreligios la Palazzo Italia, Cleopatra Lorintiu moderează panelul dedicat toleranţei şi bunei înţelegeri .
Doamna Chantal Moreno director al Biroului Regional al OIF si Cleopatra lorintiu, coordonator Departament Francofonie la CCERPA.28 mai 2015.
Doamna Chantal Moreno director al Biroului Regional al OIF si Cleopatra Lorintiu, coordonator Departament Francofonie la CCERPA.28 mai 2015.

Despre înţelegere, toleranţă, acceptarea celuilalt într-un forum dedicat spiritului de armonie şi dialogului interreligios.în fotografie. Dr. Dirar Kutaini,(Preşedinte CCERPA) preot Ilie Valentin(Facultatea de Teologie Ortodoxă), prof.rev. Pierluigi Vignola -Misiunea catolică Italiană din Hamburg (Germania ) şi Cleopatra Lorintiu( Observatoire d’Etudes Geopolitiques din Paris)

„au renunțat să aducă altceva de acasă în puțintelele lor bagaje… și au cărat valize cu cărți în românește”

August 2022.”Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Partida Romilor „Pro-Europa” (sucursala Bistrița-Năsăud) vă invită la o conferință susținută de Cleopatra Lorințiu. Bistrițenii sunt invitați să participe la un eveniment deosebit. Este vorba despre conferința „PORAIMOS – Genocidul Rromilor”, susținută de scriitoarea, diplomata și realizatoarea TV Cleopatra Lorințiu.”(https://www.bistriteanul.ro/poraimos-genocidul-rromilor-conferinta-la-centrul-judetean-pentru-cultura-in-2-august-2022/

Conferință Cleopatra Lorințiu despre Genocidul Romilor, 2 august 2022

 

-Alături de o Asociație a tinerilor (2022-2023) in multiple evenimente.In fotografie, Celebrarea Zilei Culturii Naționale la Asociația ADVU 15 ianuarie 2023, București.

 

”A fost pentru mine, acesta, un mod ideal de a celebra Ziua Culturii Naționale,azi 15 ianuarie 2023: alături de tinerii studenți, doctoranzi,absolvenți ( Asociația pentru Dialog și Valori Universale).Am vorbit despre  personalitatea lui Mihai Eminescu, unic și esențial, despre poezia și despre publicistica lui, despre cum ni-l apropiem cu fiecare nouă lectură și relectură din opera sa imensă.  Am vorbit și despre meadrele neobișnuite ale vieții poetului național,mai cu seamă despre  idealurile sale naționale,patriotice și despre cabala căreia i-a fost victimă tragică ( am răsfoit alături de tinerii mei convivi efervescenți, interesaați de subiect ,numai ochi și urechi,fermecători și sinceri , cărțile criticului și istoricului literar  Nicolae Georgescu ”Eminescu -ultimele zile la Timpul” și ”Boala și moartea lui Eminescu”. )

Am vorbit despre programa școlară la limba și literatura română din liceu, despre marile ei neajunsuri care au urmări de-a dreptul dureroase asupra felului în care tinerii vor citi literatura română. Am vorbit despre lumea digitală, despre avantajele și pericolele ei, despre cartea tipărită și în opinia tuturor celor prezenți, de neînlocuit.

Apoi despre preferințe și autori. Am călătorit de la cronicari la literatură contemporană, i-am pomenit pe Călinescu, Nichita Stănescu,Marin Sorescu dar și pe Cella Serghi sau Camil Petrescu, am vorbit și despre Joyce și John le Carre, despre Bach și Leonard Cohen, despre tot ce ne sensibilizează, ne atinge fericit și indimenticabil, despre cheful de scris și despre cât de în urmă suntem cu toții cu lecturile…

A fost o  după amiază minunată, despre cultură și responsabilitate, despre tinerețe și felul în care ea, cultura adevărată ne face să fim mai altfel, mai buni, mai înalți, să simțim cum fiecare clipă merită trăită deplin. Despre toate ferestrele deschise pe care le poate însemna lectura unei cărți.”

 

 

 

 

 

 

 

In noiembrie 2022 organizează in calitate de redactor sef al revistei Orizont cultural roman arab al CCERPa, o proiecție a filmului ”România neâmblânzită” și un spectacol de folclor (cu participarea interpreților Alexandru Pugna si Cristina Bugnar), intr-o seara de folclor dedicată  absolvenților iordaninei ai universităților din România.Spectacol menit să celebreze Ziua Națională a României.