Televiziune

television_cleopatra_lorintiu
Cleopatra Lorintiu intr-un studiou al televiziunii Române 1994 ©Cleopatra Lorintiu

Debut la televiziune în 1975 cu poeme în propria rostire în emisiuni literare, medalion « George Coşbuc » şi participare la emisiuni literare. Reportaje tv în perioada 1976-1979, a prezentat emisiunea « Club T » (realizator Elisabeta Mondanos ) alături de poeții George Țărnea și Lucian Avramescu. Medalioane literare în perioada 1980-1985. Momentul poetic interpetat de actorii Marcel Iureș si Mirela Gorea, din august 1984 în emisiunea  La sfârşit de săptămână  realizat de Tudor Vornicu , Ileana Vlad,Ana Potra , atrage suspendarea din partea cenzurii de partid şi duce la instituirea « vizei » pe orice poezie rostită la TVR.

Cleopatra Lorinţiu rămâne cronicar de televiziune pentru cotidianul Scânteia tineretului (1982- 1985) , ulterior pentru revista literară  Luceafarul  şi pentru film de televiziune în cadrul revistei lunare de specialitate Cinema  ( redactor şef era Ecaterina Oproiu).

Cleopatra Lorinţiu şi Smaranda Jelescu. emisiune tv
Cleopatra Lorinţiu pe atunci freelancer şi Smaranda Jelescu, pe atunci redactor la TVR într-o secvenţă din emisiunea Matinal ,vorbind despre Hans Christian Andersen,1993,iulie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din 1991 colaborează din nou la TVR cu poeme, comentarii şi prezenţa la rubrica calendarul zilei din emisiunea Matinal (redactor Smaranda Jelescu).Spuneri despre Franz  Kafka,N. Kazantzakis,Hans Christian Andersen,Odysseas Elytis, Magda Isanos,Ady Endre ş.a.Cleopatra Lorintiu in emisiune despre literatura pentru copii, TVR 11993

Cleopatra_Lorintiu_en_costume_maramures
Cleopatra Lorinţiu prezentând emisiunea Suflet românesc pentru românii din Illinois -Chicago în 1993, ediţie filmată la Certeze, Maramureş de operatorul Ene Arşinel. Canalul 32 Illinois,SUA.

În 1992-93 realizează alături de Smaranda Jelescu şi operatorul Liviu Şurcă o serie de filme documentare la Roma ( despre Centrul de Evoluţie Umană), un documentar despre Roma, la Viterbo şi Vetralla.

television_reportage_italie
Cleopatra Lorinţiu şi operatorul Liviu Şurcă, Italia, decembrie 1991 filmând pentru „Fântânile Romei”, documentar tv. ©Cleopatra Lorintiu

În 1992-1993 obţine licenţa de  producător pentru Canalul 32etnic Chicago Illinois şi devine producător independent pentru o emisiune  Suflet românesc  destinată românilor din diaspora. (vezi interviu Vezi documentare) Pentru acest post a realizat peste 70 de emisiuni complexe, de o oră, ( prezentatoare, realizatoare, scenaristă, reporter şi uneori operator.) Din dorinţa de a continua şi diversifica emisiunile destinate românilor care au fost rupţi de ţară vreme de mulţi ani, se alătură colectivului condus de ziaristul Mihai Miron, în Televiziunea Română(din februarie 1994) renunţând la statutul de producător free lance şi devenind angajata Televiziunii publice.

 

 

În 1995 este redactor sef în echipa care înfiinţează Postul România Internaţional ( direcţia Felicia Meleşcanu) până în martie 1997.

(Amintiri de la începuturile tvr internațional )https://www.youtube.com/playlist?list=PLK5cipRa92iUbXVxYiDd4LtmH1soS6__w

Cleopatra Lorintiu pentru TVRinternational 15 octombrie 2015
Cleopatra Lorintiu pentru TVRinternational 15 octombrie 2015TVRinternaţional

Devine realizator la Redacţia Cultură ( condusă de Iosif Sava) şi apoi la redacţia TVR Cinema 

Vezi interviuri Ion Salisteanu ( condusă de Lucia Hossu Longin şi Dan Necşulea) până în 2002.

Vezi Interviu  Vezi Documentare

În 1997 realizează ciclul de emisiuni culurale Casele au amintiri (Casa Ghica, Palatul Mogoşoaia, Palatul Cantacuzino)în calitate de scenaristă , autoare a comentariilor şi co- realizator.

Premiul APTR Asociaţia Profesioniştilor pentru televiziune din România pentru documentarul artistic Stefan Augustin Doinaş– Excelența în cultura  în anul 2001.

cleopatra_lorintiu_presentatrice
Cleopatra Lorintiu în emisiunea Calendarul zilei, tvr1 realizata de Smaranda Jelescu,1993 ©Cleopatra Lorintiu

Fragment din transcrierea Galei decernării premiilor Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune ediţia 11 anul 2001 (din reportajul semnat de Alexandra Orban din revista info tvr nr 18 , 18 Iunie 2001)

Stefan Augustin Doinas filmare in noiembrie 1999 în casa scriitorului pentru documentarul realizat de Cleopatra Lorintiu”Excelența în cultură”.https://www.youtube.com/watch?v=auysAOzQYGk&t=2780s

Premiul pentru emisiune culturală ex aequo Pentru filmul « Excelenţa în cultură, Ştefan Augustin Doinaş » de Cleopatra Lorinţiu Ştefan Augustin Doinaş. « Regret că al treilea picior al meu, bastonul,nu-mi permite să urc pe podium .Sunt foarte bucuros că acest portret realizat de doamna Cleopatra Lorinţiu s-a bucurat de atenţia juriului.Trebuie s-o omagiez în mod deosebit pentru modul în care a lucrat cu mine,nu ştiu dacă am fost un subiect dificil,sau dimpotrivă extrem de facil, în orice caz conlucrarea a dat rezultate bune .Mulţumesc juriului pentru că a distins această creaţie. »a spus poetul la Festivitatea de decernare a premiilor.

Cleopatra Lorinţiu –scriitoare, realizator TVR Cinema Premiul pentru emisiune culturală Ştefan Augustin Doinaş TVR Cinema

ion ghica-1« Îi mulţumesc domnului Ştefan Augustin Doinaş că a acceptat să facem acest film. Nu pot să uit faptul că acum 30 de ani dumnealui m-a încurajat la debutul meu poetic.Mulţumesc TVR Cinema că ne-a oferit oportunitatea de a-l realiza. Mi-aş dori ca fiecare scriitor român adevărat de astăzi să aibe parte de un astfel de portret.Cred că istoria literaturii române contemporane are nevoie de memoria peliculei. »

Cleopatra Lorintiu, criticul de teatru Valentin Silvestru si regizorul Geirun Tino,la viena, in timpul unor filmări pentru televiziune,Viena,  mai1996 ©Cleopatra Lorintiu

Premiul EcoTour pentru filmul de turism pentru  Palatul Cantacuzino 2002 . Vezi Interviuri TV

stefan_augustin_doinas
Ştefan Augustin Doinaş în timpul filmărilor pentru documentarul realizat de Cleopatra Lorintiu.Imaginea Liviu Pojoni

Filmul  Hobiţa , o stare de spirit  dedicat lui Constantin Brancusi, a fost prezentat la seara studenţilor din Nantes cu sprijinul  Primăriei oraşului Nantes cu ocazia Zilei României(2004)si difuzat de televiziunea poloneza.

Filmul Toate frunţile libere despre poezia lui Odysseas Elytis , a fost ales de Clubul UNESCO să fie prezentat la Gala organizată cu ocazia reuniunii UNESCO din cadrul reuniunilor organizate de Pactul de stabilitate ,Salonic ,Grecia 2002.

 

 

 

 

 

 

Nicolae_Luca_Cleopatra_Lorintiu_Thea_Luca2011
Cleopatra Lorinţiu la decernarea premiului DokArt pentru portret cinematografic, alături de Nicolae Luca si Thea Luca.2011

 

 

Din 2007 revine in SRTV ca realizator de emisiuni culturale intai in echipa emisiunii Semne(2008-2009(, ulterior pentru Canalul TVR3-  pentru emisiunile Necunoscutii de linga noi siSenator de drept local vezi pagina Confluente  din 2011 pentru redactia Alte Minoritati ,emisiunea  Identitati  pentru care a realizat  documentarele Perle de înțelepciune-Fetullah Gullen,2011 și Tragicul nostru Ulise- Destinul lui B:Fundoianu alias Benjamine Fondane,2012 In 2010  „Asociaţia română pentru patrimoniu” ii  decerneaza Premiul România tainică pentru cartea Vocaţia Căii Singuratice,si  pentru filmul Noi suntem România tainică şi ARP o creaţie a scriitorului Artur Silvestri.-ambele productii pentru TVR3 In 2011 primeste Premiul special al Festivalului Document la Editia a XV-a derulata intre 18 si 21 iulie la Campulung Muscel, pentru filmul Scrisorile debutantilor produs pentru TVR3           Filmul combină doua interviuri realizate  la o distanță în timp  de 15 ani cu profesorul si scriitorul Tudor Opriș , mentorul miscarilor literare ale elevilor vreme de peste 40 de ani , scoțând în  evidență generozitatea profesorului , scriitor el însuși, devotat generațiilor succesive de tineri atrasi de literatura , care au devenit de-a lungul vremii scriitori , jurnalisti sau care pur si simplu au iubit literatura gratie eforturilor acestui spirit generos si devotat.

vezi pagina Confluente

În 2012 primeşte premiul pentru portret cinematografic pentru documentarul Benjamin Fondane Tragicul nostru Ulise la Festivalul Dokumentart ( Directorul festivalului este Călin Stănciulescu, fondator Nicolae Luca)Festivitatea de decernare a premiilor s-a desfăşurat la Câmpulung Muscel.

În 2011 i se decernează premiul pentru portret cinematografic pentru emisiunea „Scrisorile debutanţilor” ( dedicată scriitorului Tudor Opriş) la acelaşi Festival de film documentar artistic, Fetstivitatea de premiere s-a desfăşurat la Piteşti.

În perioada  2013 -2017,Cleopatra Lorintiu este jurnalist în redacţia Alte minorităţi din cadrul SRTV pentru emisiunea Identităţi.Iată câteva dintre documentare 🙁 aceste titluri nu sunt înșirate în ordine cronologică ,doar aleatoriu)

1.Bistriţa,Poarta Transilvaniei,21 ianuarie 2015

cu participarea lui Thomas Hartig (Forumul Democrat German ), Deac Fredi ( preşedintele Comunităţii evreilor din Bistriţa).

Fredi Deac ( 1957-2019)

 

2.Pe urmele grecilor prahoveni, la vremea macilor în floare, 5 ianuarie 2015

cu colaborarea prof. Petrescu Redi şi documente de arhivă cu Alexandra Caragea

3.Educaţia, o vocaţie (II 24 septembrie 2014, TVR2)invitat Ali Riza Karaghiz director Scoala Spectrum din Bucureşti.

 

4.Muzeul Țăranlui Român o incursiune cu dr.Georgeta Roșu

https://www.youtube.com/watch?v=ix1MbFo93KU&t=33s

5.Chemarea muezinului 18 august 2014 TVR2 ( Fimări la Moscheea Espahan din Mangalia, în Moscheea Junchiar si Carol din Constanţa) cu participarea dr. Dan Dulciu.(specialist în drept islamic)

6.Asumarea unei biografii( In amintirea lui Manole Filitti. Cu participarea dr. Georgeta Filitti şi Alexandru Paleologu) și ”Atât de luminos”, două documentare dedicate memoriei lui Manole Filitti.

Manole Filitti si soția sa Georgeta Filitti

17 martie 2014.

(Activitatea de realizator tv poate fi urmărită pe paginile de Documentar , Identităţi,Despre cărţi  Confluenţe ale acestui website .)

O selecție de filme documentar și emisiuni 

7.Alexandru Safran, Rezistenţa spirituală. Un interviu cu acad. Carol Iancu ,2018

Alexandre Safran (1910-2006) Grand Rabin de Geneve

Romulus Vulcănescu și Cleopatra Lorintiu, in casa eruditului, 1997 .inverviu

8.Pulbere mitologică, o întîlnire cu academicianul Romulus Vulcănescu

https://www.youtube.com/watch?v=xRF-Id-wZNQ&t=7s&ab_channel=ArtaSticlaru

https://www.youtube.com/watch?v=S9cez9rgZHM&ab_channel=ArtaSticlaru

https://www.youtube.com/watch?v=i0RDDxE9CO0&t=27s&ab_channel=ArtaSticlaru

9.Praful şi aurul scenei . Anii de aur ai baletului românesc. cu Ileana Iliescu, Margareta Zirra,Bojidar Petrov, Mihai Canciovici.si remember Oleg Danovschi, Floria Capsalli, balerinul și coregraful Gabriel Popescu.

https://www.youtube.com/results?search_query=cleopatra+lorintiu+balet+1

Ileana Iliescu si Cleopatra Lorintiu , in dialog in timpul filmarilor la filmul ”Praful si aurul scenei”, 2000

10.Prin misteriosul domeniu, ultimul interviu cu sculptorul Ion Vlasiuhttps://www.youtube.com/watch?v=0te3wxzBQ8s&list=PLK5cipRa92iUbXVxYiDd4LtmH1soS6__w&index=20

https://www.youtube.com/watch?v=0te3wxzBQ8s&t=311s

11.Tragicul nostru Ulise. Benjamin Fondane.

https://www.youtube.com/watch?v=d4H4xdqjZIw&t=32s

 

 

 

 

Cleopatra Lorintiu si prof.dr. Dan Gavriliu in timpul filmarilor pentru documentarul ”Să vindeci…” dedicat marelui chirurg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.Să vindeci…un film despre dr.chirurg Dan Gavriliu https://www.youtube.com/watch?v=0pi-77Eia1U&t=13s

13. Mărturie arabă pe o pisanie creştină. Biserica Sf. Spiridonhttps://www.youtube.com/watch?v=b3Bd_feCZiI&list=PLK5cipRa92iUbXVxYiDd4LtmH1soS6__w&index=17

14. ”Un drum de o viață”(În casa familiei Adoc). https://www.youtube.com/watch?v=HAhGBjO2gxM&t=191s

Sculptură de Gabriela Manole Adoc

Emisiuni dedicate carierei sculptoriței Gabriela Manole Adoc și sculptorului Gheorghe Adoc ( interviuri și documentare ).

Gheorghe Adoc şi Cleopatra Lorintiu,1997. captură din filmul documentar ”Un drum de o viață” de Cleopatra Lorintiu,1997 tvr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.Domnului profesor, cu dragoste .Cu profesorul Tudor Opriş ( Cleopatra Lorintiu a dedicat mai multe emisiuni si interviuri profesorului Tudor Opris printre care si ”Scrisorile debutanților”, film premiat in Festivalul  ARt Dok  Pitești 2013 

16.Varianta succesului. Detroit.1995 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GrC__59TtNA[/youtube]

17.„Senatorul plantelor…dr.ing.Ştefan Manea ,Hofigal,2011https://www.youtube.com/watch?v=MIa3mkvNLYI&t=915s

 

Alexandra Caragea( i se spunea și Tanda Caragea), și Cleopatra Lorintiu filmand pentru documentarul ” Nevoia de memorie.” 1996

18.Nevoia de memorie. O întîlnire cu prinţesa Alexandra Caragea, 1995 https://www.youtube.com/watch?v=WFssR-LjvY4

19.Remember Gheorghe Tomozei.  1997 https://www.youtube.com/watch?v=QUzSgL6kKSg&t=124s

File din Catalogul corăbiilor. emisiune dedicată amintirii poetului Gh.Tomozei, 1997 https://www.youtube.com/watch?v=5ce1jMmTAmE

https://www.youtube.com/watch?v=0qh19X_StK4&t=38s14

20.Hobiţa,o stare de spirit. Documentar despre viaţa lui Constantin Bâncuşi.participă Jean Brîncuşi,nepotul sculptorului. [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mIcOrMpDLDY[/youtube] [youtube]

https://www.youtube.com/playlist?list=PLK5cipRa92iUbXVxYiDd4LtmH1soS6__w

Jean Chrissoveloni si Cleopatra Lorintiu in casa Chrissoveloni, viitoarea librărie Cărturești

21.Destinul familiei Chrisoveloni.(o incursiune fermecătoare în istoria unei mari familii de origine grecească și care a făcut istorie pe teritoriul Românesc ,pornind de la un fermecător interviu acordat de Jean Chrissoveloni , Cleopatrei Lorințiu chiar în una din casele care le-au aparținut și care adăpostețte astăzi Libraria Cărturești din Centrul vechi bucureștean.un scurt fragment pe linkul de mai jos https://www.youtube.com/watch?v=bjSf97MQTsE&t=31s

122.Linistea culorilor. O incursiune în amintirea soților Dimitrie și Aurelia Ghiață, la Casa Ghiață din Cotroceni , interviu cu Marina Preutu.https://www.youtube.com/watch?v=RwXRLT5OBC4&t=624s

 

https://www.youtube.com/watch?v=bjSf97MQTsE&t=31s

23.

DADA .( film dedicat mișcării dadaiste;  cu Erwin Kessler si Paul Cernat.Filmărila ARCUB)https://www.youtube.com/watch?v=1fpmQu69uto&list=PLK5cipRa92iUbXVxYiDd4LtmH1soS6__w&index=68

https://www.youtube.com/watch?v=vLHcY3cis7U&t=255s

 24.Moștenirea Familiei Rosseti. Documentar filmat în casa Alexandru Rossetii cu fiul acestuia , arhitect Gh Rosetti( un scurt fragment  pe you tube: 

  25.Europeana Eniko Szilagyi

https://www.youtube.com/watch?v=_Mf3r1W-CEg&list=PLK5cipRa92iUbXVxYiDd4LtmH1soS6__w&index=12&t=959s

 

26.Jarul memoriei. Florentina Mosora, un documentar la Liege cu dr.Stefan Stan , soțul acesteia.https://www.youtube.com/watch?v=m8-HRni_Fsk&list=PLK5cipRa92iUbXVxYiDd4LtmH1soS6__w&index=13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27.Tainele mierii, cu N.V.Ilieșiu, apicultor și fost jurnalist in periuoada interbelică.

28.Prietena mea, Haanna .Documentar dedicat Magdei Stroe,(Drept între  popare.)

(versiune în limba română și in limba engleză.)https://www.youtube.com/watch?v=gcsVejLLwq0&t=126s

Marina Krilovici si Cleopatra Lorintiu la Atena, in timpul filmărilor , august 1995

29,Documentar dedicat artistei lirice Marina Krilovici(Atena, august 1995) operator Aristică Popa. https://www.youtube.com/watch?v=t96hiaPXGdk&list=PLK5cipRa92iUbXVxYiDd4LtmH1soS6__w&index=27

 

30. Fascinația istoriei, documentar dedicat acad. prof.dr. Carol Iancu, istoric.( Franța) membru din străinătate al Academiei Române.

Theodore Coresi si Cleopatra Lorintiu, in pauza filmărilor pentru ”O arie luminoasă”, Viena, iunie 1995.Fotografie:Operator Emil Lungu

31.O arie luminoasă, emisiune dedicată lui Theodore Coresi, un nume al scenelor lirice, Viena,1995

32.Bucuria vieții- o întâlnire cu graficiana Octavia Țarălungă.https://www.youtube.com/watch?v=JYi81LqWPkg&list=PLK5cipRa92iUbXVxYiDd4LtmH1soS6__w&index=81

 

33. Remember Aurel Storin.https://www.youtube.com/watch?v=uIEOCkuoTEY&list=PLK5cipRa92iUbXVxYiDd4LtmH1soS6__w&index=82

Din 17 mai 2018 Cleopatra Lorinţiu nu mai lucreaza in Televiziune. Cu toate acestea , de câte ori se iveste prilejul revine, in calitate de director adjunct al iCR Tel Aviv sau pur si simplu de scriitoare si jurnalista , in studiourile TVR.”
Recapitulare la TVRi, grație dragelor noastre Corina Dobre și Liliana Văduva :recoltă bogată în evenimente la ICR Tel Aviv : arhitectură cu sprijinul UAR, expoziții de pictură, participare româneasă la Târgul de arte decorative de la Ierusalim…In emisiunea din 3 octombrie și alături de fostele mele colege de la TVRi. Întâlniri frumoase și rememorări cu tâlc întru prețuirea față de mesagerii artei românești.Toată emisiunea e interesantă , postata de tvri la adresa https://www.youtube.com/watch?v=LQgyslfgxHw&feature=youtu.be
iar recapitularea noastră e la 1h14min.

Toate evenimentele au fost generos mediatizate de Revista Leviathan grație lui Costin Tuchila și doamnei Pusa Roth.

Comentând prezenţa românească la Tărgul de la Ierusalim. Cleopatra Lorinţiu si Corina Dobre la TVRi:”
«Fascinația sticlei» din România, la marea sărbătoare a Târgului Internațional de arte și meșteșuguri de la Ierusalim” de Cleopatra Într-o simfonie de culori și o cavalcadă de imagini surprinzătoare, Târgul Internațional de arte și meșteșuguri din Ierusalim (la Khutsot Hayooster, ediția a XLIV-a, 12 – 24 august 2019) adună participanți din peste 30 de țări și mii de vizitatori din toată lumea. E o sărbătoare de două săptămâni a armoniei, o sărbătoare faimoasă la care România a luat parte și în acest an prin invitata Icr Tel Aviv ,
”Fascinația sticlei”, adică plasticiana Fascinaţia SticleiJeni Costăchescu, care ne-a reprezentat exemplar.
Sticlăria, meșteșug străvechi, e mai rar reprezentată în asemenea manifestări de amploare, adevărată desfășurare de forțe a Primăriei Ierusalimului și a Centrului de arte și meșteșuguri ”Khutsot Hayotser”, din pricina dificultăților inerente legate de deplasarea obiectelor, de fragilitatea lor și nu o dată de greutatea exponatelor. Trecând peste toate astea, Jeni Costăchescu a prezentat un stand de excepție: de gust rafinat și adaptat la specificul locului, în fața căruia copii și adulți se buluceau, familii întregi petreceau clipe cu bucuria descoperirii obiectelor-clepsidre și bijuterii, obiecte ce purtau motivele de pe iile românești, globuri și recipiente decorative din sticlă termorezistentă cu aplicație de aur, obiecte decorative de o varietate încântătoare. Sigur că eram obișnuiți cu lucrările de mari dimensiuni ale plasticienei (însoțită de astă dată la stand de sticlarul artizan Veniamin Moisincu), cu enormele platouri din sticlă groasă, cu corpurile de iluminat sau obiecte de decorații interioare, cu seriile ei impresionante de pictură sacră pe sticlă, unele din ele luminând în bisericile și catedralele din România, sau cu impresionantele serii de artă islamică, considerate un efort plastic și cultural unic chiar de comentatorii culturii arabe actuale.Acum, sub oblăduirea unei menore din sticlă, Jeni Costăchescu a desfășurat un evantai de obiecte și culori, neuitând să așeze pe cei doi versanți ai standului două obiecte reprezentative din arta sacră creștină și islamică. A fost ca o pledoarie subtilă, neostentativă și profundă, care nu a trecut neobservată, o pledoarie artistică pentru înțelegere și confraternitate, un gest artistic făcut de românca noastră la Ierusalim, centrul spiritual al lumii de ieri și de azi.
Pălării din Panama și artizanat din Ghana, țesături din Ucraina și bibelouri din Sri Lanka și Ethiopia, coșuri din Madagascar, obiecte din Bolivia, Brazilia, Guineea, Ecuador, Ungaria, Cehia, Nepal și Columbia, din China, Israel și Uzbechistan, din Kârghistan și Ungaria ori Rusia, și din atâtea locuri insolite. Totul într-o atmosferă de vară, cu mii de oameni veniți să guste bucate din zecile de chioșcuri etalând gastronomii diverse, să participe la concerte gigantice de muzică rock și pop sau la happeninguri inspirate din culturile lumii.Luminile Ierusalimului îți rămân în minte și la fel, fața aceasta încurajatoare a prieteniei și partajarea pasiunii pentru meșteșuguri, pentru artele decorative, pentru
armonie prin apropierea de arte .”