Uncategorized

Holograms Destiny

Așa o carte-cadou, densă și plină de subtilitate, cu profunzimi de cercetare și cu suavități lirice de mult nu am ținut alături!

O carte cu totul neobișnuită și asta nu e puțin lucru.

”Holograms Destiny” de Julieta Carmen Pendefunda, rodul unei acumulări, rodul unei perseverențe și al evoluției unui om de o eleganță impecabilă.

De citit cu multă răbdare căci textele sunt profunde, interesante ,cu multe trimiteri livrești și mai ales cu multă pasiune umanistă.

Plasată voit împotriva curentului într-o perioadă favorabilă aparițiilor cât mai succinte și mai cuceritoare pentru un public grăbit (și uneori superficial, însă numai uneori) este formula de antologie pentru care a optat autoarea Julieta Carmen Pendefunda.

Sunt reunite texte în proză scrise în varii perioade, note despre cărți și autori dar și abordări mult mai sofisticate vizând destinul unor idei, al unor curente de opinii- teme de foarte mare complexitate, cu densități adeseori nebănuite, chiar copleșitoare.

Aceste capitole extrem de pretențioase sunt împănate cu serii de poeme, unele inedite, unele publicate, unele aflate în varii traduceri. Probabil că există o subtilă relaționare între atmosfera unui fragment  și textele care îl preced sau îl urmează. Pentru ușurința lectorului pornit să parcurgă o asemenea carte foarte groasă ( la propriu, o carte imposibil de citit într-o sală de așteptare fie și așteptând un avion pentru Canada!) mi-am propus să mă refer exclusiv la câteva texte în proză, numite generic ”eseuri”. ”Alambicul Istoriei”, așezat sub un motto propriu( ”Pentru a nu mai continua construcție Turnului Babel, Dumnezeu le-a încurcat oamenilor limbile. Apostolii, însă, sub ocrotirea Duhului Sfânt, predicau și fiecare înțelegea cuvântul lor în propria limbă.”) ne plasează într-o zonă de preocupări și căutări legate de ”Materia scriiturii”, viziunea autoarei vizitează marile începuturi, acelea adesea greu descifrabile și chiar decodabile, plecând de la interesul pentru primele texte vechi, (Summerul, Egiptul și China) inventate ca sisteme, nu printr-o evoluție gradată ci prin salturi cantitative .”Daskalikos și Rabbi” este o incursiune în complexa lume a povestirilor hasidice ,pornind pe calea foarte complicată a descifrării scrierilor lui Meyer Levin ( Baal Shem Tov).

”Cuibul invaziilor” ne propune o viziune deosebită asupra operei lui Mihail Sadoveanu, privit prin ochean original, într-un text cu totul deosebit, cu multe referințe și conexiuni care sunt de natură până la urmă să sintetizeze o percepție aș zice cu totul specială asupra marelui nostru prozator. ”Se simte mereu o existență pe două tărâmuri; real și fantast, ca și la Jules Verne ea îmbrățișează eroii, miraculoasă și legendară în care se proiectează o lume ce dezvăluie tainele naturii și ale oamenilor. Istoria este proiectată în fantastic și monumental. Trecând pe acele tărâmuri Sadoveanu aprecia că are iarăși vedenia marilor hoarde, frământându-se sub cer cu veacuri în urmă. Predicția din final a autorului pare, după aproape un secol, de mare actualitate De atunci lucrurile au început iar să se schimbe. în frământările anarhice care au loc iarăși în Asia centrală se pot întrevedea bătăile neliniștite ale nomazilor în porțile istoriei viitorului.”

 Diversitatea temelor și autorilor este oarecum deconcertantă. Sadoveanu și Jung,Sandu Teleajen și lumea lui Mircea Eliade.

Conexiunile sunt de multe ori surprinzătoare și nu odată autoarea vrea deliberat să șocheze prin afirmațiile uneori ritoase cum e în textul de demistificare, dezambiguizare și clarificare ”Dracu ”Draculomania”, de altfel foarte necesar și binevenit care ar merita cred o difuzare mai largă.

Un alt capitol de eseistică se cheamă ”Aripile lui Icar” pus sub subtitlul ”Nu există nimic întâmplător iar ceea ce pare un simplu accident apare ca sursa profundă a destinului”)

 O prezentare a cărții lui Horia Bădescu( E toamnă nebun de frumoasă la Cluj, Eikon 2011(dar și o incursiune în lumea romanescă a autorului clujean o ancorează pe Julieta Carmen Pendefunda în actualitatea aparițiilor de beletristică iar gustul sigur o dirijează spre autorul profund și talentat, o prezență importantă în arealul literaturii contemporane.”