Uncategorized

Brexit Ce se ascunde dincolo de vrajba

Brexit. Ce se ascunde dincolo de vrajbă?

cleo 1 october2015 in the office
Cleopatra Lorintiu

Este Brexitul o lecţie pentru birocraţia Uniunii Europene? Vor învăţa oare artizanii birocraţiei exacerbate ceva din acest gest ?

Vor crea flexibilităţi, vor şti să aşeze mai bine echerul şi compasul pe continent? Mai cu înţelepciune sau mai cu milă ? Probabil că nu.

Pe de altă parte,  ceva din atitudinea locuitorilor Marii Britanii ne demonstrează că există tensiuni peste tot, şi că nici o ţară nu are un unison : părţile din UK care au beneficiat major de avantajele UE sunt pentru rămânere. Celelalte, nu. 17,4 millioane au votat Brexit , 16,1 millioane , au votat să rămână în UE.

Se pare că votul a fost în multe cazuri unul aleator, referendumul nebeneficiind de o campanie de explicare adecvată , de o familiarizare a votanţilor,cu tema dată adică , ce înseamnă una, ce înseamnă alta şi mai cu seamă ce consecinţe vor fi.

Pare, la o primă vedere că fiecare a gândit exclusiv prin prisma interesului personal.In carta de aderare la UE nu există clauza altruismului şi nici cea a solidarităţii naţionale.

Să spunem înainte de toate că britanicii au fost mereu cu un singur picior în UK dar şi aşa era bine. În general, bine pentru ei. Moştenitorii marelui imperiu s-au confruntat în ultima perioadă cu acelaşi tip de atitudini diametral opuse, ca şi moştenitorii altor imperii europene. O parte din ei erau deschişi către lume, dovadă: o emigraţie masivă care de altfel s-a încetăţenit, dinspre fostele colonii britanice.

Cealalată parte ( acei cetăţeni care nu au părăsit niciodată insula, nu au fost niciodată în străinătate şi au rămas în capcană: ce poţi să îi ceri unui om care n-a văzut toată viaţa decât satul lui ? Regele George VI spunea „ Nu mergeţi niciodată în străinătate. Sunt nişte locuri deplorabile „..).S-au făcut glume pe seama acestei xenofobii dar iată că ea îşi ia acum revanşa.

Incercând să îi tragă , aş zice , înapoi pe ceilalţi cetăţeni :Scoţia, Irlanda de Nord, Gibraltarul şi, parţial, Anglia au votat în favoarea rămânerii în UE, Ţara Galilor s-a pronunţat puternic pentru ieşirea din UE.

Pericolul separatismului bate la uşă ? Cui îi foloseşte un UK fărâmiţat, divizat ? Cine a fost artizanul mediatic al acestui eveniment ? Care au fost momentele prost inspirate ale acestui Brexit ? A fost cu adevărat forţat David Cameron să declanşeze referendumul ? Cum s-a implicat guvernul britanic în explicarea situaţiei ?

A doua zi după … cădere, milioane de oameni din UK încercau să afle pe motoarele de căutare , vezi Google, : ce e UE, ce înseamnă ieşirea din UE şi alte lucruri asemănătoare!

Au votat oamenii aceia în cunoştinţă de cauză, s-au lăsat ei antrenaţi într-un val populist , au fost ei pentru contra cum ziceau dadaiştii începutului de secol XX ? Nimeni nu poate şti.

Îndărătul acestei situaţii stau cuminţi mari voci de „creatori de opinie „oameni care scapă în presă, conduc presa sau au îndemnat oamenii să facă una sau alta. De ce ? Iată.Unele ziare care şi-a îndemnat cititorii sa voteze pentru Brexit, Evening Standard şi The Independent sunt proprietatea magnatului rus Alexander Yevgenievich Lebedev şi a fiului acestuia .

Cu ani în urmă oligarhul a fost în Rusia, şi membru în comitetul din Duma pentru Commonwealth of Independent States, deci are experienţă în domeniu.

O fi o întîmplare sau Rusia chiar are interesul ca Europa să fie fărâmiţată, dezbinată?

O altă persoană care ştie bine ce se va întâmpla ( ce să mai vorbim despre felul în care speculaţiile sau au afectat chiar spaţiul nostru carpato -danubian …) dl. Soroş ( avere cifrată la 24.9 de miliarde de dolari) declara „Lira va scădea cu cel puţin 15% şi porbabil chiar mai mult de 20% pană la o valoare mai mică de 1.15 dolari”, pentru TK Guardian.Care a fost cîştigul net într-o zi la bursă pt dl Soroş ? Greu de calculat , lăsăm asta în seama finanţiştilor.

Evident, nu ai noştri…Ai noştri se gândesc probabil acum la impactul scăderii lirei asupra averii noastre româneşti, majoritatea rezervei de aur a României se găseşte în Banca Angliei . Asta n-ar fi o problemă fiindcă e aur în lingouri . Dar şi mult din rezerva valutară se află tot acolo, aşadar există „probleme tehnice „ de reglat…

Încă o întrebare : ce-or fi învăţat mai marii UE după această probă ? Poate, ar încerca ei  să fie mai flexibli? Să simplifice nişte mecanisme care până la urmă îţi scot peri albi şi te fac să-ţi iei lumea în cap ? Vom vedea…Cleopatra Lorinţiuhttp://zamanromania.ro/stiri/brexit-ce-se-ascunde-dincolo-de-vrajba/