Uncategorized

Forum interreligios Palazzo Italia Bucarest

Cunoaşterea, poarta de la solidaritate la fraternitate,

pentru un nou umanism” la Palazzo Italia.

Un eveniment dedicat dialogului despre toleranţă şi responsabilitate şi care a intenţionat o formă de comunicare pe marginea dezbaterilor privind religiile azi, a fost organizat la Palazzo Italia prin efortul domnului Giovanni Baldantoni, preşedintele acestei instituţii.

foto5
Forum interreligios Palazzo Italia 15 November 2016. Prezidente Giovanni Baldantoni, Cleopatra Lorintiu, don Pierluigi Vignola, missione Cattolica Italiana di Hmburg

Cunoaşterea, poarta de la solidaritate la fraternitate, pentru un nou umanism” a reunit la Bucureşti câteva personalităţi ale lumii bisericii şi ale cunoscătorilor istoriei religiilor, ale jurnalismului din această zonă şi din zona activităţilor non guvernamentale caritabile, religioase sau laice.

Beneficiind de participarea S.E.Miguel Maury Buendia Nunţiu Apostolic în România , a S. E. rev.prof.Qais Sadiq fondator şi preşedinte al Centrului de Studii Ecumenice,a E.S: Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei la Bucureşti, a Decanului facultăţii de Teologie Catolică prof.univ Wilhelm Danca forumul şi-a împărţit lucrările în două paneluri.

Beneficiind de competanţa în domeniu a domnului Pierluigi Vignola de la Misiunea Catolică Italiană din Hamburg care a încercat să structureze intervenţiile în jurul unor coordonate majore, evident forumul s-a axat pe întâlnirea dintre ceea ce propovăduieşte biserica catolică în întâlnirea cu pricipiile fundamentale ale altor culte, totul prin prisma deschiderii, a toleranţei, a acceptării celuilalt într-o viziune subsumată principiilor declarate şi aplicate cu atâta nobleţe de însuşi Papa Francisc.

Interesant în acest eveniment foarte dens a fost punctul de întâlnire, ecumenic, aş spune cel care are cele mai multe şanse de a valoriza întâlnirea religioasă. Experienţa italiană şi cea germană, sau experienţa concretă a pr. Emanuel Babus în Franţa, sau experienţa concretă a reprezentantei Fundaţiei Victorine le Dieu din Bucureşti s-au îmbinat într-un mod interesant.

Pentru că am avut ocazia de a lua cunoştinţă deopotrivă prin prisma perspectivei înalt intelectuale teologice a acestui excepţional cunoscător al istoriei religiilor şi mai cu seamă a catolicismului care este prof. Univ. Wilhelm Danca, un prelat şi intelectual cu care România se poate mândri pe plan internaţional.

Dar şi a perspectivei aş zice modeste, a celui care dă o mână de ajutor pentru vreo 30 de copii români şi rromi, aflaţi în grija unor surori catolice la Bucureşti, şi care se confruntă ( la scară mică) cu ceea ce se confruntă de fapt şi Autoritatea pentru protecţia copilului la scară mare, cea care are de gestionat viaţa a sute de mii de copii, aflaţi fie în situaţie de sărăcie, fie în cea de defavorizare, copii abandonaţi, orfani, bolnavi, săraci.

Acesta este „provocarea „ pe care România o aruncă astăzi instituţiilor umanitare şi în care biserica se lansează, în sensul că fiecare cult face ceea ce poate. Jurnalist italian, elocvent şi evident spumos în exprimare, pasionat şi plin de farmec dr.Tonny Mazzaro a animat primul panel al forumului iar mie mi-a revenit onoarea de a anima partea a doua.

SPOT VERTICAL:Un forum care probabil va fi reiterat, vizând perspectiva ecumenică , înţelegerii islamului în societatea de azi, întâlnirea dintre perspectivele religioase, toleranţa şi spiritul de comunicare şi armonie.

Cea în care s-a exprimat pr. Ilie Valentin, aducând oarecum şi o perspectivă ortodoxă asupra evenimentului. Dar, în primul rând una culturală, intelectuală căci el şi-a axat intervenţia pe Mircea Eliade şi conceptul de „nou umanism „ cu elocvenţă. Precum şi preşedintele Centrului Cultural European Român Pan Arab, dr.Dirar Kutaini, care a vorbit despre toleranţă, politica faţă de migranţi şi refugiaţi, toleranţa dintre culturi, protejarea culturilor aflate acum în pericol din cauza războaielor din Orientul Mijlociu.Cuvântul transmis de dl. Vicepreşedinte al ICR , Mihaly Zoltan Nagy sau generoasa poziţie a doamnei Marcela Ghiulbenghian, o veterană a acestui tip de dezbatere şi adeptă a ecumenismului în România,cea care a derulat vreme de ani de zile o adevărată muncă de pionierat ecumenic în România au completat acest forum pe care ni l-am dori reiterat, eventual cu o mai mare pondere a problematicii islamului şi a acordului fin dintre islam şi celelalte religii.

Despre înţelegere, toleranţă, acceptarea celuilalt într-un forum dedicat spiritului de armonie şi dialogului interreligios.în fotografie. Dr. Dirar Kutaini,(Preşedinte CCERPA)  preot Ilie Valentin(Facultatea de Teologie Ortodoxă), prof.rev. Pierluigi Vignola -Misiunea catolică Italiană din Hamburg (Germania ) şi Cleopatra Lorintiu( Observatoire d'Etudes Geopolitiques din Paris)
Despre înţelegere, toleranţă, acceptarea celuilalt într-un forum dedicat spiritului de armonie şi dialogului interreligios.în fotografie. Dr. Dirar Kutaini,(Preşedinte CCERPA) preot Ilie Valentin(Facultatea de Teologie Ortodoxă), prof.rev. Pierluigi Vignola -Misiunea catolică Italiană din Hamburg (Germania ) şi Cleopatra Lorintiu( Observatoire d’Etudes Geopolitiques din Paris)

Rămâne pe data viitoare ca temele care nu au fost abordate să fie la ordinea zilei dar, este cert că întâlnirea dintre culturi şi religii, armonizarea de tip ecumenic duc la ridicarea gradului de toleranţă şi înţelegere , singura posibilitate de a supravieţui cultural şi spiritual în lumea de astăzi, a globalizării dar şi a confuziilor.

Cleopatra Lorinţiu

http://www.palazzoitaliabucarest.com/1/palazzo_italia_news_4128107.html