Uncategorized

O cronica de Constantin Cublesan la cartea mea ANII SCURTI

O să vă spun de îndată de ce m-a bucurat și tulburat cronica redutabilului scriitor transilvănean Constantin Cubleșan , apărut iată intr-o revista din nord care se și cheamă Nord literar ...

E o privire atât de caldă și de binevoitoare către poezia mea de tinerețe, încât mă înduioșez singură de cea care eram…

 

„CE E DE FAPT ÎN SPATELE TRISTEȚII?”

Antologie de poemes Cleopatra Lorintiu
update ”Short years”2019

 

 Constantin CUBLEȘAN

 

Făcând parte din ceea ce se numește azi, cu tot mai multă rigoare, generaţia optzecistă, Cleopatra Lorinţiu, care a debutat edi torial în 1978 cu volumul Regina cu pași furați, nu se plia, cel puţin la începuturi, programului manifest de creaţie al acesteia. Ea venea, exuberantă, aducând în poezie un opulent univers vegetal, care o apropia, prin atmosfera frenetică, de Magda Isanos, fapt recunoscut, de altfel, în critica de întâmpinare, la ora aceea.

 

„Încearcă să-ţi închipui ziua aceea. / Ploaia nu va veni. Ploaia va veni în sfârșit. / Din albul pereţilor vor răsări muguri, / casa va fi un crâng înflorit. // Fir cu fir, iarbă cu iarbă / verdele va încerca să te soarbă. / La ușa ta vor opri numai ploi, / vei călca nestingherit prin noroi. // Într-o zi va încolţi o privire / mai verde ca de obicei, / timpul o să se înăsprească spre lemn, / mâinile o să-ţi miroase a tei. // Va fi atât de treptat și de lesne / cu mușchi și cu ferigi la glezne, / casa ta fără uși, fără cheie / mai ocrotitoare decât un surâs de femeie. // Vei fi propriul tău prizonier, iarbă în iarbă, / verdele cât va fi terminat să te soarbă” (Iarbă, în iarbă).

Era o prezenţă cuceritoare în peisajul literar bucureștean (studentă la Facultatea de Cibernetică), „de o ceremonioasă frumuseţe și eleganţă”, după cum o descrie Geo Vasile, ea însăși văzându-se ca „întâia doamnă de onoare / a Reginei de Iasomie” (Seara).

Personalitatea Cleopatrei Lorinţiu este complexă. A făcut gazetărie în paginile diverselor reviste literare, a realizat filme documentare pentru televiziune, s-a angajat într-o intensă activitate diplomatică, dar în toate acestea a fost mereu poeta „de o ingenuitate și fervoare adolescentină”, având „o senzualitate intensă” cu „zvâcnire elegiacă” (Radu G. Țeposu).

Este, în fond, melancolică și trăirile sale au o încărcătură emoţională ce vine din decelarea sentimentului însingurării, marcat de mari întrebări metafizice: „Așteptam întrebându-mă: ce e acum / în spatele tristeţilor? Un pustiu? O păpușă mecanică? (…) O ţară colorată în albastru în care / păsări albe, liniștite, / se înmulţesc și se ucid” (Locul de dincolo de teamă). A publicat peste zece volume de poezie, pe lângă altele de eseuri, proză, literatură pentru copii ș.a., până la actuala antologie: Anii scurți (Editura Școala Ardeleană, Cluj Napoca, 2024), care face posibilă evaluarea întregii sale creaţii poetice.

Sentimentală și melancolică, evocă, în notaţii ca de pastel, o aceeași natură luxuriantă în anotimpurile căreia se reculege oarecum ritualic: „Pornesc spre toamna cu miresme iuţi. / Domoală, pădurea arămie mă îndeamnă, / să rătăcesc cu gleznele prin frunze. / Ritm al serii care vine. / Veșnicul gol ce se întinde între noi, / Ținut al meu, ce vinovat poţi fi! / Liniștea nu te va mângâia niciodată(Vinovat).

Treptat versul devine pe cât de melancolic, pe atât de confesiv, poeta retrăind momentele unei liniști funciare în mediul preferat al decorului vegetal luxuriant ce contrastează grotesc cu atmosfera citadină: „În păr mi-am prins flori de tei. / E ca și cum aș fi topită-n ierburi și însuși zeul mi-ar vărsa pe trup / o miere pătrunzătoare, fermecată. / Să strâng patlagină, măcriș, frunze de afin, / ceaiuri tari să fac, băuturi de pământ, uimitoare / Fericita supusă a acestui văzduh roditor. / Se lasă ora dimineţii pe un oraș hipnotic / În tramvaie, somnul dezlipit. În săli / de așteptare, miros de tutun. Lumina rece, / tăiș de cuţit. / Dar în trupul meu încape mierea culeasă de albinele divine” (Ținutul cucerit).

 

Acum apare și acel cineva spre care aleargă cu aceeași feciorelnică exuberanţă, provocând amintiri: „Ce anotimp putea să fie / când alergam cu părul meu de aur, / răsfirat în vânt? Îndestulat / cu bogăţia lumii. Te strigam” (Aur).

Curând însă, acordurile grave ale unei singurătăţi provocate de o despărţire îndurerată vor deveni motive dominante („atunci când speri mult și el / nu vine, nu vine”). Notaţia lirică este tot mai mult autoreflexivă, prezenţa în peisajul evocat cu sobrietate lasă loc unei tristeţi iremediabile (cum ar zice un poet dintr-o altă speţă), dedusă din melancolia unei iubiri romantice: „o iubire e ca o iolă pe mările de septembrie” (Iola).

Apoi, totul se voalează sub taina despărţirii (a plecării, a absenţei): „durerea despărţirii de tine mă va aspri”.

Nu însă, va resimţi în suflet o teamă de singurătate și tot cântecul ce urmează are, parcă, sonorităţi de litanie: „Și deodată pe când afară ningea / am simţit limpede cât de ușor, cât de lin / am pierdut totul. Despre tine / nu pot încă vorbi, deși / toate simţurile alimentează aceeași viaţă a ta / dinăuntrul inimii mele. // Sunt o sută de gesturi mărunte, / miresme, obiecte și chiar anotimpurile / așa cum le văd, îţi datorează / (fără s-o știi) foarte mult” (Și chiar anotimpurile).

E o retragere dramatică în mediul citadin, altul decât cel al pădurii, al livezii, în care toate detaliile ambientului, în prozaica lor înfăţișare, cu toţi cei apropiaţi, devin, prin verbul întristat al resemnării, poezie: „Vine o vreme când prietenii / nu te mai sună la trei. Nu-ţi mai povestesc / la telefon grave, iremediabile întâmplări / picante de dragoste, revelaţii. Vine o vreme / când nu te mai sună, nopţile, nimeni. / E vremea-mpăcării, / când furtunile sunt numai pe mări interioare, / când observi crizantemele fanate. / Când ceva tragic e ceva indecent. Când / nimeni nu e de vină. / Încet, încet te ocupă timpul galactic. / Un bolid depărtându-se de neliniștea / pe care ar putea s-o explice. Vine o vreme / când îţi poţi aminti / lacrimile fierbinţi” (Nopți tăcute).

Poezia Cleopatrei Lorinţiu se împlinește într-o tulburătoare decantare a stărilor emoţionale intime, depănate fără a fi discursive, totul într-o eleganţă metaforică discretă și într-o melancolică poetizare a singurătăţilor.

Constantin Cubleșan

NORD literar

 

Nord Literar – anul XXiii, nr. 5 (264), Mai 2025

Pagina 15https://nordliterar.ro/revista/mai-2025/