Magice interferente -Baruch Elron

Magicele interferențe din lumea desenelor și schițelor lui Baruch Elron

Lumea culturală a celei de a două jumătăți a secolului XX a fost fascinată de un curent cultural preluat din pictură ,cuceritor, ulterior în proză,ba chiar în film: realismul magic. Cu multiplele lui fațete și nuanțe, realismul magic ( teoretizat de Franz Roh și făcut celebru și nemuritor de Borges, Marquez ori Alejo Carpentier ) a fost un adevărat échappatoire pentru artiștii din toată lumea, dar mai cu seamă pentru cei din culturile oprimate de politici. Căci el nu făcea casă bună cu autoritarismul, cu dictaturile de toate felurile. Ca orice tendință ”dăunătoare” îngrăditorilor de libertate , a fost calea aleasă de mulți artiști de valoare .

Generații succesive s-au cristalizat (și în România) prin lumile literare ale scriitorilor citați mai sus și ale multor altora, că gândesc mai ales la influența uriașă a lui Julio Cortazar, iar plasticienilor de-a fost la îndemână să zboare pe acest covor fermecat, postexpresionist.

Îmi amintesc Bucureștiul anilor 80 în care pictorul Semproniu Iclozan, plecat ulterior în SUA, strălucit reprezentant al acestui curent( dominat de umbra lui Salvador Dali),”frisona” la sugestiile oferite plastic de pânzele populate de himere, magie și metafore.

Chiar evocând personalitatea lui Semproniu Iclozan care a marcat într-un fel tinerețile noastre culturale, ajung la subiectul principal al acestui text: Schițele și desenele lui Baruch Elron.

Personal, sunt fascinată de desen, schiță, crochiu, fie că e vorba despre o prefigurare a unei picturi ori sculpturi, ori că e vorba despre o lucrare care rezistă în sine. Tocmai de aceea partea de desen ( în cărbune, peniță, creion ori tuș) din ansamblul operei lui Baruch Elron îmi este cea mai aproape de suflet și, de ce nu, de preferința mea artistică.

Dar cine a fost acest prețuit plastician israelian ?

Mergând pe drumul autobiografiei sale, iată că îl regăsim între studenții la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, în anii cei grei de după perioada stalinistă, pe când cultura noastră se zbătea să reziste, încă dominată de comisarii sovietici.

Institutul a fost însă mereu o excepțională școală formatoare, meseria, tehnica deprinse acolo fiind fără cusur: aceasta este baza evoluției artistice viitoare.Artiști care mai sunt astăzi în viață, colegi de generație ori din generațiile imediat următoare și-l amintesc pe Barbu Teodorescu drept un artist care trudea din greu, pasionat, tenace, complet înrobit desenului și mai apoi picturii) căci a avut parte de învățători mitici: Ciucurencu, Molnar, Vasile Kazar, Corneliu Baba…)

Lucrările sale țipau de talent, motiv pentru care erau trimise la expoziții internaționale precum la Sao Paolo, Dresda sau Moscova. Azi, călătoria unor lucrări și participările internaționale ne par ceva firesc. Dar să ne imaginăm ce însemna pentru anii șaizeci acest lucru, când selectarea și ”promovarea” unui artist era ceva extraordinar așa cum și stagiile sale făcute la Bruxelles ori Paris. În 1963( perioadă în care mulți evrei originari din România au făcut Aliya), alături de tânăra sa soție Lidia, s-a stabiliti în Israel devenind din acel moment Baruch Elron(1934-2006).

Drumul artistic a fost unul dificil, pasionant și fără odihnă…dar marcat de succese, de recunoașteri naționale și internaționale de mare valoare. Există biografii, albume care îl prezintă pe de-a-ntregul, însă prilejul acestor cuvinte ale mele este prezența pe simezele IcrTel Aviv a unei selecții de desene, schițe, crochiuri pe care am avut privilegiul de-a le vedea înainte de a fi o expoziție, chiar în casa-atelier a artistului, grație remarcabilei sale doamne, avocata Lidia Elron, cea care a continuat expunerea lucrărilor, participările internaționale ale acestora, publicarea lor în albume structurate de Adrian Grauenfels, fondatorul Editurii Saga din Israel, care îsi așază semnătura și pe cel mai recent album publicat de dumnealui : Baruch Elron:Desene și schițe.

Lumea magică din lucrările sale a fost fin analizată în cărți scrise de Miriam Or, înThe Magical World of Baruch Elron”Israel, 2004, ori de Héctor Martínez Sanz, Niram Art Editorial (Spania, 2012).

Fără îndoială expunerea desenelor și schițelor sale, acest acces uimitor în laboratorul său de creație ( posibil grație generozității soției sale) va da teren fertil de analiză și disecare a ideilor : obsesia păsării, a zborului, a craniului și a claustrofobiei ori poate a limitărilor omenești, motivele recurente ale deplasării pe ciudate biciclete premonitorii într-un fel, anticipative,magia, misterul, fantasmagoria, somația biologicului, a melcului, a formelor preistorice dar și întoarcerea la mit, la legendele biblice, la partea de ezoterism și la spiritul Cabalei care planează asupra unor teme recurente.

Exegeza operei lui Baruch Elron – deopotrivă cea destăinuită prin desen și cea populată de culori, mari ansambluri picturale, serii mirobolante care sunt chemate spre expunere în mari expoziții ale lumii, e un drum al criticii care abia începe.

Ne mulțumim să fim încântați de faptul că suntem printre primii care pot vedea această expoziție interesantă, care deschide perspective exegetice și îndeamnă la plonjarea în gânduri, aducând omagiu acestui important artist.

Cleopatra Lorințiu

Tel Aviv,27 octombrie 2019

Intalniri, prietenii,fapte. Tel Aviv

1.Ceea ce e frumos în prieteniile și solidaritățile culturale este faptul că ele dăinuie.Prezentând-o pe doamna Felicia Waldman în fața publicului de la Institutul Cervantes din Tel Aviv zilele trecute, deci prefațând interesanta ei expunere despre Bucureștiul sefard, am avut brusc sentimentul călătoriei în timp și mi-am amintit cu atâta plăcere filmările noastre prin București, la Hotel Continental și pe strada Elias,în fața Cimitirului sefard în miez de iarnă și prin toate puncetele care au însemnat impactul excepțional pe care evreii sefarzi l-au avut cu viața economică, financiară și culturală din România. Nu mai am acel film ci doar o scurtă prezentare a cărții publicate în România (în colaborare cu cercetătoarea Anca Ciuciu Tudorancea) https://www.youtube.com/watch?v=ybB7IsgzMbw&t=199s. Dar sincer am fost mândră de universitara noastră, intelectuală de mare valoare, când la sfârșitul manifestării de la Institutul Cervantes, directorul acestuia, marele poet spaniol Julio Martinez Mendoza a apreciat în mod deosebit înalta ținută academică a prezentării invitatei Icr Tel Aviv, Felicia Waldman. Iată povești peste timp, ieșite din solidarități și prețuiri.

2.Am fost oaspete al Lojei B’neit Brith(Aluf David Marcus) la Jerusalem grație unei gentile invitații lansate de domnul Adrian Weissman. Iată că am putut vorbi ieri seară despre pasiunea mea pentru filmul documentar, despre nevoia de restituire, despre documentarele tv pe care le-am realizat mai demult. Am vorbit despre dadaism, despre tragicul destin al lui Fondane, despre drepții între popoare, despre repere fundamentale ale civilizației iudaice, despre lumea culturală evreiască pornită din România, despre inegalabilul Rabin Alexandru Safran, am vorbit despre tare multe în fața unui public interesat, atent, care a comentat și a pus întrebări,un public de intelectuali rafinați. M-au primit cu căldură și cu mare interes fiind, noi toți, mari iubitori de artă, istorie, literatură. Am aprins cu o emoție duioasă lumânarea Adevărului în ceremonia discretă și emoționantă de la începutul serii. O seară de neuitat.

3.Vernisaj . Cleopatra Lorințiu o prezintă pe tânăra plasticiană din Iași, Bianca Boroș. ICR Tel Aviv.

4. Fascinația sticlei la Jerusalem


https://ampress.ro/cleopatra-lorintiu-la-ierusalim-despre-filmul-documentar-fara-ostentatie/?fbclid=IwAR0VrCDk10SQDTJeMGWoNq6Ae31o9H04a6jKs7YvGsl1-Uo53cIG2XQt128

5.O întâlnire bucurată: aceea cu plasticiana Bela Rosenbaum. Lucările ei respiră viață, culoare, libertate. Și fie că pictează vestigii din Apollonia sau pădurile nemțene sau amintirile Fălticenilor, țărmul de Mediterană sau florile din lunca Siretului, lucrările ei dau energie și bucuria artei.Acea artă făcută dintr-un preaplin sufletesc.
5. Intalnirea cu pictorita Bela Rosenbaum -o revelație

6. La finalul turneului excepționalului violoncelist Andrei Kivu în Israel, invitatul Icr Tel Aviv. Actul 3 l-a constituit un Master Class oferit studenților de la Academia de Muzică din Jerusalem, prilej de reîntîlniri superbe cu universitari,studenți,doct
oranzi, compozitori și interpreți israelieni, fiecare din el legat prin fir văzut sau nevăzut de cultura română, de muzica românească și muzicienii noștri. Iată-ne la finalul unei zile dense cum zâmbim toți fericiți pe esplanada din fața Academiei de Muzică din Jerusalem..Întru dragostea pentru muzica valoroasă și bucuria solidarității

7.Depănând amintiri cu domnul Micha Harish. Cred că prin 1992 dacă nu mă înșeală memoria, Aurel Dragoș Munteanu și-a întrerupt drumul de la New York spre Tel Aviv pentru o escală la București.Ca totdeauna când ne regăseam, am stat de vorbă mult, mult ,mult despre planuri, realități și lumea în mișcare. Exercitase funcția de Ambasador al Românieila la ONU, chiar în perioada deținerii președinției rotative a Consiliului de Securitate, și apoi pe cea de Ambasador al României în SUA.Atunci mi-a povestit despre Micha Harish si despre eforturile comune depuse pe relația Israel-România. Acum câteva zile , am aflat de la Micha Harish însuși, amănunte despre acea întîlnire, despre rolul lui Aurel Dragoș Munteanu într-o diplomație rafinată și subtilă. Aceasta se baza în primul rând pe cultura uriașă pe care o avea acest scriitor și critic literar care a avut mult de spus în diplomația românească și internațională.

Cleopatra Lorintiu si Micha Harish, Tel Aviv , 2019 .
Domnul Michael Harish ) (n. 28 noiembrie 1936, Timișoara) este un politician social-democrat israelian originar din România, care a deținut funcțiile de ministru, deputat în Knesset-ul (Parlamentul) statului Israel și de secretar general al Partidului Muncii din Israel. În ianuarie 2011, în urma părăsirii Partidului Muncii de către Ehud Barak și de câțiva deputați care au format fracțiunea parlamentară Atzmaut (Independență), Michael Harish a fost solicitat să revină, la 74 ani, în viața politică și să fie vreme de 8 luni (ianuarie – septembrie 2011) președintele temporar al Partidului Muncii, aflat într-o perioadă de criză. 

· Aurel Dragoș Munteanu (n. 16 ianuarie 1942 în Lăpușna, județul Lăpușna, România, astăzi în Republica Moldova – d. 30 mai 2005 la New York, SUA) a fost un scriitor român, primul director al TVR post-decembriste, ambasador al României în SUA, ambasador al României la ONU și președinte al Consiliului de Securitate ONU.Ani de zile a fost redactor la revista literară Luceafărul și a publicat cronică de carte, eseuri, a scris romane și cărți de scurte povestiri. preocupările sale de literatură universală erau cunoscute, el a intreprins calatorii inițiatice în India și a participat la workshopul lui Paul Engle de la Iowa incă din anii 70. ( in imaginea de jos)

8.E 3 octombrie 2019. Mă întorc un pic în TVR chiar dacă doar pentru o emisiune în studioul TVRi, întâlniri cu foști colegi, vorbe despre ce se petrece la ICR Tel Aviv. Un fel de amestec de nostalgii.

Cu gândul la Europa

Pe domnul Jean Guyot l-am întâlnit în 2003la Paris graţie lui Franck Bianchieri(1961-2012) şi a think tank-ului ale cărui reuniuni le frecventam cu regularitate şi pasiune.Le port recunoştinţă şi astăzi pentru tot ce am aflat şi înţeles atunci. Jean Guyot fusese chemat de Robert Schumann la ministerul de finanţe în 1946.In 1954, avea să devină mâna dreaptă a lui Jean Monet, la Luxemburg , unde dirija divizia de Finanţe a CECA Communauté européenne du charbon et de l’acier (CECA).Domnul Guyot (1921-2006) era o inteligenţă scăpărătoare, degaja o căldură,un umanism, o capacitate de te face să te simţi bine, relaxt în preajma istoriei ,care m-au cucerit pe dată.Imi amintesc cum am vorbit atunci fără reţinere şi fără complex despre felul în care ţările trec de la socialism la capitalism, model economic şi social foarte puţin anticipat de analişti.Fusese nu doar omul de lângă Jean Monet ci şi deţinătorul unui fond uriaş de amintiri, de referinţe, despre cum a început punerea în practică a ideii europene.Inalt funcţionar, bancher, mecena si filantrop…Credeţi oare că pe rănile încă deschise ale războiului, alianţa economică franco-germană a fost uşor de pornit ?Când urmăresc astăzi evoluţiile liderilor europeni de azi într-o UE gata făcută , ei bine nu mă pot împiedica să îmi amintesc cina aceea pariziană cu Jean Guyot şi tot ce am aflat atunci.

EPSON scanner image

De la Nică la Alexandru Arşinel

Alexandru Arşinel,Cleopatra Lorinţiu, Vasile Muraru si Gabriel Dorobanţu la ICR Tel Aviv octombrie 2018

 

 

Domnul Alexandru Arşinel, un monstru sacru al scenei, un mare actor de film şi teatru, identificat pentru mulţi cu ideea de revistă, talent uriaş şi energie artistică inegalabilă, un om cald şi cu minte sprinţară, cu suflet mare. La Icr Tel Aviv ne-a povestit cu atâta naturaleţe despre viaţa şi cariera sa, despre Teatrul de revistă Constantin Tănase, despre povestea lui şi marele predecesor Constantin Tănase.Despre prieteni, despre colegii trecuţi în amintire, despre cei noi care vin din urmă şi care promit mult. A fost o lecţie de viaţă pe care noi am ascultat-o fermecaţi, o lecţie gravă şi subtilă întreruptă din fericire de hotote nestăvilite de râs. Că aşa e viaţa. 

 

De la Nică a lui Ştefan a Petrei la Alexandru al lui Arşinel

(un dialog cu Cleopatra Lorinţiu, director adjunct ICR Tel Aviv)

Reporter :Ştiu că în cronicile dvs. aţi urmărit ani de zile carierele şi prestaţiile multor actori de teatru şi de film, regizori, scenografi sau scenarişti, din vremea anilor optzeci, de la portretele pe care le semnaţi pe vremuri în reviste, în Cinema, Luceafărul, Contemporanul sau SLAST. Dar despre teatrul de revistă, despre divertisment nu cred că aţi scris. Nu mică a fost surprinderea mea să vă regăsesc animând cu farmec şi dezinvoltură o întîlnire dedicată…revistei, şi mai ales la Tel Aviv. Cum s-a întâmplat asta ?

Cleopatra Lorinţiu: E adevărat că mă gândesc cu nostalgie la sutele de cronici şi portrete de actori, regizori, oameni ai spectacolului pe care le-am scris vreme de ani buni. Poate că scriam atunci mai mult despre începători, despre debutanţi, despre genurile mai dificile tocmai ca un fel criticăde întâmpinare iar revista …oricum avea succes şi public din belşug , nu mai avea nevoie de vorbele mele ?Oricum, în această toamnă Tetarul Constantin Tănase, a făcut un Turneu în Israel şi iată că , în marja acestui turneu am izbutit şi noi să facem o întîâlnire cu publicul tradiţional al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv.

Şi faptul că ei le-au vorbit şi povestit s-a transformat într-o breţă de nostalgie şideaducere aminte ăn care am avut prilejul să ăi provoc pe cei trei , să” le dau chibrituri “ cum zicea cineva odată, să îi plasez pe drumul confesiunilor.

Rep : Am observat de altfel că aţi profitat şi pentrua face un portret al lui ConstantinTănase.

    1. Pebtru că e bine şi e de datorianoastră să vorbim mereu despre înaintaşi,despre precursorii cei curajoşi,.Iar Tănase a fost un gigant,o inteligenţă artistică de excepţie debordantă, dublată de un simţ al comunicării deosebit, dar şi de un simţ als ocialului. De gura lui şi de spunerile luise temeau şi cei puternici şi cei care ne ocupau pe vremea aceea. Un amănunt mi-a atras atenţia : debutul adolescentului Constantin Tănase s-afăcut într-o trupă de teatru de limba idiş a lui Mordechai Segalescu .De altminteri dacă vorbimdespre Israel, să nu uităm că mulţi din umoriştii noştri aveau rădăcini evreieşti, de la textierii de mare succes precum Aurel Storin (care era de altfel şi poet, şi secretarul literar al teatrului o jumătate de veac ), la celebrul Mircea Crişan.Evreii au trăit de-a lungul istoriei atâtea tragedii, aşa încât au putut supravieţui doar cultivând specialul lor simţ al umorului.Umorul ca armă de autoapărare ,ca semn al inteligenţei ascuţite.

Rep. Aşadar turneul Teatrului”Constantin Tănase” a fost organizat de altcineva şi dvs . doar aţi sesizat o oportunitate şi i-aţi avut drept invitaţi în întîlnirea din sediul ICR Tel Aviv, sub eticheta “Cafeneaua românească” .

    1. Aşa este . S-au pus de acord impresara spectacolelor din turneul israelian,Liane Herman, apoi directoarea săptămînalului”Jurnalului săptămânii “, care a suţinut turneul, Doina Meiseles; s-au coordonat de asemenei doamna Oana Gerogescu care se ocupă de PR la Teatru şi referenta noastră Ana Maria Mărgineanu şi uite aşa am avut eu şansa să stau de vorbă două ceasuri cu Alexandru Arşinel, desigur şi cu Vasile Muraru şi Gabriel Dorobanţu care au avut amabilitatea să fie prezenţi la întâlnirea noastră, iar publicul să îi bombardeze cu întrebări şi cu amintiri nostalgice .

Rep. Am aflat cu multă surpindere că vă simţiţi legatăde locul de naştere al lui Alexandru Arşinel ! Aţi mărturisit-o chiar în timpul întîlnirii, de fapt a spus-o maestru Arşinel însuşi .De altminteri s-a văzut cum s-a instaurat o adevărată chimie între dvs şi invitaţi. Totul era foarte natural, cuceritor de natural aş zice.

C.L. Mare mi-a fost bucuria întîlnirii cu Alexandru Arşinel. Mama mea,Dumnezeu săoodihnească, Eleonora Leonte, era din Probota comuna Dolhasca , iar bunicii mei se ştiau bine cu familia domnului Arşinel. Aşa că ne-am lansat în amintiri moldoveneşti de mare tandereţe, evocând nume, oameni şi locuri, obiceiuri. Cartea amintirilor lui Alexandru Arşinel , consemnată din dialogurile pe care le-a purtat cu inspirata Maria Capelos şi care se numeşte “Alexandru Arşinel de la Dolhasca pe…Calea Victoriei” este excepţională. Atâta farmec, nostalgie şi fineţe a observaţiei , sincer de puţine ori am văzut prin cărţi autobiografice. Este cartea unei lumi, a unei atmosfere, ea începe cu anii grei din vremea războiului şi din anii refugiului din calea armatelor,şi ajunge pînă la gloria scenei, la minunăţia prieteniilor artistice, pînă la relaţia cu publicul şi secretele de dincolo de cortină. E foarte bine scrisă şi ţesută, evident prin famecul de povestitor al lui Arşinel, care la fel cum humuleşteanul de geniu, are arta molcomă a povestirii şi a observaţiei în sânge dar şi capacitatea Mariei Capelos de a selecta şi pune în pagină, fără nici o forţare, fără artificii inutile.

Sincer, e o carte care se citeşte iute,iute, cu bucurie şi cu o lacrimă în colţul ochiului.

Rep. Se pare că publicul nu doar că a fost receptiv şi încântat de întâlnire dar parcă se bucura de faptul că se face cumva dreptate genului, revistei. Gen cultural unanim recunoscut dar de foarte multe ori lăsat la o parte când vine vorba despre cultură dintr-un anume snobism.

    1. Ştiu ce vreţi să spuneţi! Am accentuat şi eu în întâlnirea respectivă. Emai uşor să îi faci pe oameni să plângă decât să râdă. Mă refer de fapt la inteligenţa pe care o preupune un umor de calitate şi care de foarte multe ori este unul social, pune degetul pe rană şi poate să acţioneze ca un sanitar al scoietăţii.Dacă Tănase avea curajul să înfrunte metehnele ocupantului sovietic, apoi în anii maximei cenzuri dinainte de 89 la Grădina Boema abundau aluziile şi “şopârlele”, revista nu se opreşte acum şi merge înainte pişcând acolo unde trebuie, ironizând, floretă fină care poate să şfichiuiască metehnele societăţii. Ea nu e comodă , nu se lasă , cupletele ştiu să “atingă” de minune. Deopotrivă actorul Vasile Muraru care este o prezenţă excepţională, un mare actor, un om de scenă extraordinar şi sinceritatea amintirilor veşnicului romantic din gara noastră mică (cum îmi place să spun! ) al muzicii noastre uşoare , Gabriel Dorobanţu au făcut din întâlnirea noastră dintr-o amiază de vineri la ICR Tel Aviv, un fel de clipă memorabilă de notat în jurnalul fiecăruia. Cred că numai căldura şi sinceritatea pot cuceri cu adevărat publicul. La trecerea prin Israel, redutabila echipă a Teatrului Constratin Tănase a lăsat o bucurie în multe suflete.

 

Alexandru Arşinel şi Cleopatra Lorintiu

Andrei Marga si Carol Iancu despre Miturile fundamentale ale antisemitismului

9  noiembrie 2018 A fost atât de densă și de acaparatoare dezbaterea de aseară pe marginea cărții acad.prof.dr.Carol Iancu, ” Miturile fondatoare ale antisemitismului ,din antichitate până în zilele noastre ”( traducere în limba română de Țicu Goldstein, editura Hasefer2018) în prezența autorului și a prof. dr. Andrei Marga! cel care semnează prefața acestei ediții.O seară efectiv de excepție, Icr Tel Aviv, cu atîtea idei care s-au confruntat, cu atâta erudiție și cu atâta interes față de subiect și față de o lucrare de sinteză de mare valoare.O întâlnire cu doi savanți, un prilej de încredere în capacitatea noastră de regenerare, supraviețuire culturală, un moment din acelea în care mințile lor strălucite parcă ne dau aripi și nouă și ne împing să gândim, să citim, să fim.

Intalnire cu Sergiu Cioiu

După concertul lui Sergiu Cioiu de la Ashdod, cu sute de oameni în Sala Madnas Diuna(graţie sprijinului d-lui Yoshua Sontag si al doamnei Bertha), sunt sub efectul farmecului unic al acestui artist : cântecele lui, de la nostalgia din Vântule, Glasul tău,Poarta sărutului, la cele mai noi şi mai pline de surpriză :muzică şi vers, melancolie şi filozofie, tulburare şi încântare,
http://zamanromania.ro/repere-romanesti-sergiu-cioiu-arta-…/
toate împreună şi încă ceva în plus.Despre Turneul lui Sergiu Cioiu în Israel ( acompaniat de Cătălin Ene şi Vlad Creţu) organizat de ICR drept cadou oferit celor trăitori în Israel şi care mai simt româneşte, se va vorbi mult. Dar cel mai bine ar fi să îl ascultaţi pe Sergiu Cioiu în forma uluitoare în care e acum; am cântat alături de el, am bătut din palme, am râs şi am plâns un ceas jumate , ne-am întors în adolescenţă, în poezia lui Marin Sorescu,Romulus Vulpescu,în compoziţiile lui Al.Mandy, şi am vărsat o lacrimă. Ce aş putea să-i spun decât :” Îţi mulţumesc. „Există artiști mitici, artiști care reușesc să evoce prin vocea lor o nostalgie, un moment artistic anume.Artiști a căror muzică nu se estompează niciodată. Sergiu Cioiu face parte dintre ei. Așa cum Jacques Brel sau Georges Brassens sau Jean Ferrat reușesc să semnifice o epocă și să sensibilizeze atâtea generații, românul Sergiu Cioiu, emigrat în Canada din 1970, se întoarce acum către România. Cu vechile cântece care ne evocă nostalgiile tinerților și cu noile cîntece, unele din ele scrise de el însuși pe versurile unor mari poeți români.

Interpret fetiș pentru marele compozitor Alexandru Mandy, Sergiu Cioiu și-a asociat vocea, prezența scenică excepțională ( este actor ca formație) cu melodiile lui Mandy ( Noapte sau zi, Glasul tău, Și totuși, Poarta sărutului, Vîntule, Îți mulțumesc). Sunt cântece pe care generații întregi le-au fredonat, le-au știut pe de rost versurile și asta nu e puțin lucru.Interesantă este ”actualitatea” lui Sergiu Cioiu, căci astăzi el vine cu melodii noi, în registre diferite, unele din ele cu turnură de jazz, pe versuri ale unor poeți despre care un public tânăr știe prea puțin, precum Miron Radu Paraschivescu și Romulus Vulpescu. Așadar Sergiu Cioiu reușeșete să facă și un act de educație literară, poeticească, așa cum făcea de fapt și mai demult căci el a cântat pe versuri de Marin Sorescu sau Nichita Stănescu. Iată-l acum într-un turneu organizat de ICRîn Israel (prin Direcția generală Programe prin Reprezentanțe și în Comunități Istorice) și pus în pagină, adică…în scenă, cu sprijinul Reprezentanței ICR Tel Aviv .

„Turneul artistului Sergiu Cioiu în Israel ( 9-13 octombrie 2018, Ashdod, Tel Aviv, Haifa ) oferit de Institutul Cultural Român celor care trăiesc în Israel şi simt româneşte, în anul Aniversării Centenarului României şi al celebrării a 70 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Israel, este deopotrivă şi o formă de omagiere a interpretului, pe care unii îl numesc o „legendă vie”, trăitor printre noi, revenit după ani mulţi petrecuţi în Canada, către publicul românesc. Această tandră reîntoarcere s-a petrecut sub imboldul Mariei Mitrache Bokor (fosta balerină prim solistă a Teatrului de Operetă Ion Dacian)care şi-a asumat o formă de „prietenesc impresariat „.

Artistul cu care avem realmente şansa să ne întâlnim, şi sinceră să fiu eu personal consider că este o şansă pentru noi, este un artist complex. El ne readuce deopotrivă nostalgia unei perioade din muzica românească dar şi conexiunea cu clipa actuală, căci totul face parte dintre-un flux continuu de emoţie, muzică şi poezie.

Actor prin formaţie, el însuşi autor, compozitor, originală făptură lirică, Sergiu Cioiu şi-a început cariera interpretând cântece de neuitat scrise de Alexandru Mandy, figură proeminentă a componisticii româneşti, compozitor atât de iubit şi preţuit de israelienii cu rădăcini româneşti. Sergiu Cioiu este şi un artist al prieteniei, un foarte bun comunicator, cu alte cuvinte un artist complet, mitic aş zice,cu un evantai artistic divers şi care, prin urmare poate să atragă un public divers. Sigur, înainte de toate, sunt printre dumneavoastră nostalgicii, cei care îşi amintesc tânărul imberb al anilor şaizeci, cel ce cânta „Vântule, vânt nebun”.

Era o muzică atipică pentru acea vreme, o muzică ce rupea tiparele, obişnuinţele, îndrăzneaţă şi de neuitat.

După revenirea sa în România prin discuri, în săli de teatru şi de concerte şi prin excelenta carte scrisă în dialog cu Puşa Roth :” Nu ştim aproape nimic”, artistul şi- a diversificat publicul aş zice, păstrând tonul neobişnuitului, al ludicului inspirat de poeme ale lui Romulus Vulpescu, Marin Sorescu sau Miron Radu Paraschivescu.

Aşadar, meşter mare al surprinzătorului, poetic şi ludic, gânditor şi antrenant, paradoxalul Sergiu Cioiu revine cu bucurie în Israel după mai bine de 45 de ani. Eu vă asigur că sub distinsele haine de gală , artistul poartă cu siguranţă… tricoul de adolescent rebel”.

Fragment din prezentările făcute de Cleopatra Lorinţiu, director adjunct- Institutul Cultural Român- Tel Aviv la spectacolele susţinute de Sergiu Cioiu, acompaniat de chitaristul Vlad Creţu şi pianistul Cătălin Ene , în Israel 9-13 octombrie 2018

 

Toate au un sfârşit.Plec din Televiziunea Română.

Doar câteva zile mai sunt şi gata, nu voi mai lucra în Televiziunea Română.Ştim că toate au un sfârşit pe lumea asta. Va urma un alt job, un alt loc, alţi colegi. Va urma altceva . Fac socoteli . Cu excepţia celor 4 ani petrecuţi în post la Ambasada din Paris, iată că din 1994 si pina acum am lucrat …exact 20 de ani ( ca-n Dumas !) în aceasta instituţie. Sute de emisiuni, oare ce va rămîne din ele.?Sau mai exact, va mai rămâne ceva ? Sunt cam sceptică.Ar trebui măcar să fac o …listă cu oameni pe care i-am întîlnit în acest periplu care iata înseamnă deja o treime din viaţa mea. Greu. Primul documentar realizat de mine în 1994 pentru Tvr era cu Ovidiu Bojor. Cel din urmă, dedicat personalităţii lui Alexandre Safran, filmat cu acad. Carol Iancu, 2018.Intre ele,mii de minute,întâlniri,amintiri,colegi, echipe,planuri, amiciţii,speranţe,ambiţii şi deziluzii, şi sentimentul că fac ce doresc, ce îmi place, ce visez.A fost o pasiune. Nu ştiu încă nimic despre vremea decantărilor, despre ce va rămâne din acest ierbar de zile .

Eniko Szilagyi et Cleopatra Lorintiu, Paris 2012 , rue Bonaparte. Photo by bernard Brumberg.

Gheorghe Adoc şi Cleopatra Lorintiu,1997

DADAISM100.Erwin Kessler si Cleopatra Lorintiu la expo ARCUB, DADA TZARA.etc. 2016

In timpul filmărilor pentru emisiunea Alteritate.Secolul 21. Alina Ledeanu si Cleopatra Lorintiu, la Casa Ion Mincu, sediul ordinului Arhitecţilor din România.

Cleopatra Lorinţiu şi Vasile Bădăluţă lângă Detroit, 1995

Cleopatra Lorinţiu si dr.Stefan Stan, Liege 1996

cleopatra Lorintiu şi Carmen Firan la TVR 27 ianuarie 2016

decembrie

31 dec 2017 Ultima zi din an, ultima plimbare prin oraş în 2017. Am locuit aici numai 7 ani din viaţa mea, totuşi,fiind cei ai adolescenţei, m-au marcat mult aşa încât îmi spun că sunt bistriţeancă.Plimbarea e cumva ca un ritual, prin locurile legate de cei dragi mie, legaţi cumva de acest loc. Aici m-am plimbat ultima oară cu mama, astă-vară, dincolo am fost prin parc cu soţul meu Bernard când mi-am lansat romanul « Pălăria de pai, » în 2013 ; pe banca asta am deschis înfrigurată ultima scrisoare de la Tom,şi într-un 31 decembrie’79, scriam pentru Aurel versurile arse din « Peisajul din care lipsesc » , uite şi chioşcul în care rîdeam cu lacrimi cu Mircea de o şotie a lui prin’ 89. Sunt numai umbre. Oamenii dragi ai vieţii mele s-au dus lăsând o dâră de amintire pe aceste străzi. Un An Nou fericit ne urăm, aşa cum se cuvine. Aşa să fie, dar pentru mine, ce a fost nu va mai fi , decât în străluminarea cuantelor lor, ce vine de dincolo.

25 dec Crăciun la Bistriţa. Primul, fără mama. Numai eu cu tata care împlineşte azi 25 decembrie 87 de ani. Povestim. Ies la iveală întâmplari vechi, mai ales din familie, multe neştiute. Gasim o poza facută după război, tata Virgil e îmbrăcat în primul lui palton făcut din leafa lui de calfă la Bistriţa. Poza e făcută la Maieru, e acolo tot familionul. Tata îşi aminteşte cum mătuşa Lucreţa ( Ţoncan) care fusese în delegaţia someşenilor la Adunarea de la Alba Iulia la Marea Unire, şi apoi ascunsese steagul tricolor sub podele,în tindă, tocmai ce scosese steagul din ascunzătoare. După război.Unul din unchi, Augustin, a luat şi găina în poză…

Amintiri de vacanta

 

Nu încetez să mă încânt în faţa capacităţii parizienilor de a pune în valoare tot ce ţine de patrim oniul lor cultural. Această ştiinţă a valorizării, a scoaterii la lumină, a popularizării mi se pare esenţială în afirmarea valorilor naţionale… Expoziţie lasuperba reşedinţă a Arhivelor Naţionale :Hotel de Soubise aşezat la intersecţia Rue des Franc -Bourgeois şi Rue des Archives în cartierul Marais.Grădini magnifice .Expoziţie în curs :Une expérience du chaos. Destructions, spoliations et sauvetages d’archives (1789-1945)

La Centre Pompidou, o expoziţie dedicată lui Fred Forest « l’homme-média »,pionier al artei sociologice şi participative, care foloseşte mojloacele moderne de comunicare.Celebru prin noţiunea de „teritoriu” care e un leit motif al operei sale. Nu mă pot împiedeca să sesizez şi gradul de ironie, de frondă, de moquerie din tot ce a făcut acest artist hors norme …Ei, a făcut el gălăgie într-un fel care îi aminteşte pe dadaişti, acum o sută de ani…Pionnier d’un art sociologique et participatif fondé sur les outils modernes et contemporains de communication, envisage la notion de « territoire » pour traverser l’ensemble de son œuvre. Cette invitation s’appuie sur la narration du Territoire du m² artistique, créé en 1977 comme le Centre Pompidou, qui suit la trajectoire de l’artiste depuis ses tableaux-écrans et autres espaces à remplir jusqu’aux actions-performances médiatiques et critiques, sur des territoires locaux comme planétaires. Le dispositif, entre espace réel et imaginaire…

*Franck Biancheri a été un visionnaire, un esprit combatif, un vrai intellectuel, un leader charismatique et un grand ami. Son souvenir vif reste avec nous, grâce aux efforts de Marie-Hélène Caillol et des autres amis comme Marianne Ranke Cormie. Je les ai tous rencontrés en 2002 a Paris, dans une grande conférence et jusqu’à présent on est restées amis. Je respecte leur ténacité, leur détermination, leur façon d’agir dans ce monde bouleversé et bouleversant.

*Când am ieşit de la filmul „Les Proies” (The Beguiled noul film al SofieiCopolla, autoarea superbelor Lost in Translation, 1999’s The Virgin Suicides, 2006’s Marie Antoinette, 2013’s The Bling Ring.Sofia Coppola wins Best Director at Cannes for The Beguiled) , în faţa cinematografului mk2 de la Bibliotheque Francois Mitterand, lumea dansa în stradă…Asta înseamnă poate să te simţi liber, să te bucuri de fiecare clipă, să trăieşti.

The ominous, atmospheric movie is based on a 1966 novel by Thomas Cullinan — except the book is told from the soldier’s point of view

Gudrun Morel pictura de neuitat

Pictura în slujba toleranţei, îngăduinţei , spiritului confratern

Gudrul Morel, pictură de neuitatfoto-4bis

O pledoarie pentru valorile umaniste este pictura şi întraga activitate a artistei Gudrun Morel.

Într-o lume care îşi pune întrebări, o lume impulsionată de politici şovăielnice sau care sunt gata să denigreze astăzi ceea ce predecesorii au obţinut prin mari eforturi mai ieri, Gudrun Morel îşi conduce barca ( evident, barca artistică!) cu mână sigură, cu constantă apetenţă pentru aventura culoarilor dar şi cu siguranţa afirmării ideilor ei, profund umaniste marcate de deschidere intelectuală şi spiritualitate.foto-1gudrul-morelbis

Asemenea trasee internaţionale,cum e şi cel al ei, marcate de deschidere, de interes pentru ceilalţi, pentru diferenţele valorizatoare,pentru diversitate de expresie, pentru alte culturi şi alte orizonturi sunt dovada faptului că omenirea nu va rămâne captivă în izolaţionism. Că lumea artistică va funcţiona, la fel ca în secolele trecute, într-un sistem subtil de vase comunicante.

Prima expoziţie a fost în 1987 în Centro cultural de Cuernavaca în Mexic, acolo unde artista plastică franceză , cu rădăcini germane a şi locuit după ce se întorsese din Africa de Sud. Revenită în Europa, Gudrun Morel şi soţul ei Michel Morel locuiesc în Franţa, unde pictoriţa lucrează, la Vexin, pe malul râului Aunette care trece chiar prin grădina casei sale…Vexin, un loc ar disputelor istorice medievale, între un Vexin francez şi unul normand, locul în care s-au filmat pelicule istorice precum „Leul în Iarnă” sau „ Un dimanche à la campagne „(1984) de Bertrand Tavernier.foto-pictura-gudrun

Sigur atunci când e vorba despre un traseu artistic sunt amintite locurile în care a expus: şi pentru ea, nu sunt puţine în schimb sunt insolite: de la Mexico la Kobe în Japonia, de la Muzeul Trutnov din Cehia la Kyoto, de la Euskirchen în Germania copilăriei sale,apoi la New York, în Ward Nasse Gallery sau în Manhattan ori la Monserratart Gellery. Apoi la Preotoria (Africa de Sud ) şi evident, mereu, la Paris.

Gudrun Morel este precum spuneam, o pledoarie pentru cetăţeanul artist internaţional.Născută la Bad Homburg(Germania) în 1945, imediat după război, artista a avut fascinaţia spaţiilor îndepărtate şi a culturilor diferite: pasiunea pentru Africa de Sud i-a oferit o experienţă unică, căci acolo şi-a făcut studiile de început în pictura, apoi le-a continuat în Maroc şi a lucrat cu un profesor maestru (drawing in Rasht) în Iran, între 1972-1976.Apoi a studiat tehnici diferite cu Denis Folch în Mexico City , cu Manuel Guillen şi Patricia Cajiga, perioada de tinereţe artistică pentrecîndu-se aşadar în zona Americilor.

Despre pictura lui Gudrun Morel, Reynald Andre Chalard spunea: „ Pentru ea pictura e mai mult decât o meserie: inseparabilă de viaţă, este o manieră de a respira.Perfecţionistă, întotdeauna doritoare să mai înveţe ceva, se slujşte de tehnicile studiate în diferite ţări ca de o trambulină pentru a exprima emoţiile profunde.Marea ei iubire faţă de ceilalţi şi deschiderea către lume i-au dat o mare libertate de expresie, mai cu seamă în trecerea recentă de la figurativ la abstract.”gudrun-morel-cleopatra-lorintiu-2016

În lucrările ei artista celebrează viaţa, uneori chiar amintind cât de hidos e obscurantismul şi cît de inimaginabil e terorismul.Distinsă cu „ Merit et Devouement”,Gudrun Morel este un artist cetăţean al lumii care foloseşte arta pentru a-şi susţine pledoaria pentru umanism, pentru înţelegere şi recunoaştere reciprocă.Medaliată şi omagiată deopotrivă de Academia de Ştiinţe din Mexic (1991) sau primind medalia la Concursul de la Deauville organizat de « Fédération nationale de la culture française »ea îşi este fidelă sieşi, căutând mereu şi exprimând emoţiile sale care sunt o oglindă a emoţiilor lumii contemporane.

Aşa am cunoscut-o şi aşa am vorbit cu ea în atelierul ei doldora de lucrări : o artistă a libertăţii de exprimare. Recenta expoziţie care este în curs de altfel în Germania o adevereşte încă odată, şi cine ştie, poate ea va expune într-o bună zi şi în România.

Gudrun Morel est une artiste pleine de forces artistique, sa vision repose sur la vision d’une femme tournée vers le monde et sa diversité.C’est la vision des grandes espaces et d’une citoyenne du monde. La couleur , les techniques différentes, l’expérience de vivre dans des pays différentes , de peindre figuratif et abstrait , sa capacité d’aimer le monde comme il est et de partager ses expériences. A, mais oui , c’est une vrai déclaration ce que je fais ici , en me rappelant la rencontre avec son œuvre, avec son nid et sa famille. Franchement, je me sent „dans „ la famille, par le biais de mon beau père,Nathan … Quelle histoire, quelle découverte fascinante.http://zamanromania.ro/pictura-in-slujba-tolerantei-ingaduintei-spiritului-confratern/

Pictura în slujba toleranţei, îngăduinţei , spiritului confratern