La Vaslui Simpozionul Femei Celebre ale României
Cleopatra Lorințiu – scurt fragment din comunicarea susținută la Simpozionul” Femei celebre din Romania,” ediția a V-a Vaslui , martie 2023 organizator colectivul Muzeului Județean Ștefan cel Mare din Vaslui.
Celebre dar și substanțiale, tenace, demne și profunde
Titlul simpozionului dumneavoastră, pe de o parte m-a încântat și pe de altă parte m-a pus pe gânduri . De ce ?
Pentru că în toată desfășurarea aceasta de forțe, de texte, de rememorări e vorba desigur despre femei far din cultura română despre care se vorbește sau s-a vorbit. Noțiunea de celebritate precum știți nu e întotdeauna asociată valorii, tocmai de aceea la un moment dat va trebui să vorbim despre personaje feminine de mare valoare culturală, socială, umană și care au trecut și această probă, a celebrității. Mai ales în zilele noastre când celebritatea se dobândește cumva prin alte mijloace și de ea se bucură mai de grabă vedete de muzică, infuenceri sau chiar onorabile staruri al ale platourilor de televiziune.
Acum treizeci de ani visam ca în scurt timp să nu mai vorbim neapărat de ”politică feministă”, să nu mai aniversăm evenimente bazate pe sexul pe care îl avem – egalitatea sau recunoașterea ei să fie ceva natural. Imi amintesc o spunere a unei mari jurnaliste, Mathilde Niel, a cărei carte fusese prefațată de Ecaterina Oproiu la noi la inceputul anilor 70 și în care acea autoare spune că ” femeile sunt grupul social cu cea mai îndelungată dovadă a exploatarii in istoria umanității.”
Atunci în anii comunismului, acea spunere m-a șocat .
Au urmat anii tranziției și speranța românească a reglementării lucrurilor- în comunism aveam multe tovarașe care își meritau locul mai degrabă din cauza originii sociale, a corectitudinii politice și uneori a asemănarii coafurii cu ceea ce trebuia în acel moment.
Dar, și aici vine partea interesantă, nu numai.
Pentru că iată, în acei ani când încă nu aveam excesele de tip Mee Too de natură să ne jignească uneori și să ne plaseze pe noi însene într-un inutil război cu sexul masculin, lucru total inutil, razboaiele ar trebui sa le purtam împreună, alături),ei bine chiar în acei ani puteau să se afirme totuși persoane efectiv de mare calitate : de la știință la artă, de la arhitectură la muzică. Am scris despre multe dintre ele, mai cu seamă în revistele vremii . M-a copleșit de pildă forța doamnei Arta Florescu, profesoară și maestră, a regizoarei Elisabeta Bostan ale cărei filme ne-au încântat și s-au dovedit a fi memorabile,au rezistat si probei timpului sau a Malvinei Urșian impostanta regizoare.
Mă opresc așadar la chipul Cellei Serghi ,( Cella Serghi (nume real: Cella Marcoff; n. 4 noiembrie 1907 , Constanța, România – d. 19 septembrie 1992 , București, România) cu care am dialogat în anii 80, ea este o scriitoare importantă în literatura noastra prin chiar mugurii de emancipare pe care destinul ei i-a conturat. Dar și prin faptul că nu numai că a trecut proba timpului ci chiar a fermecat mai cu seamă generații de adolescenți. A fost ceea ce se cheamă un scriitor popular !
”(…)In sfârșit aș vrea să vă vorbesc despre cariera sculptoriței Gabriela Manole Adoc . n. 14 noiembrie 1926, comuna Pleșani, județul Botoșani – d. 17 iulie 2002, București) (…)
De ce am ales aceste două exemple, de autoare care au reușit să existe în pofida unor opreliști care și-au făcut opera înfruntând dificultățile vremilor?
Pentru că eu cred că e bine să fim atenți la judecățile de valoare, și la graba cu care judecăm omul și opera în afara contextului.
Societatea noastră românească, foarte grăbită și de multe ori superficială, se lasă ocupată de mentalitatea grabită, de preferința pentru scandal dar și minimalizare. Avem aur în cămările culturii noastre, nu trebuie să-l irosim ci să-l păstrăm si să îl prețuim fie și public.