Uncategorized

Gribaudo

Sunt oameni pe care îi simți imediat, te cuceresc instantaneu, cumva, magnetic,  și  care te adoptă de îndată drept prieten și eu nu știu să explic chimia aceasta.

Ezio Gribaudo a fost pentru mine un asemenea om, am comunicat iute și m-a uimit  căldura întâlnirii, disponibilitatea totală față de toate întrebările mele. Era, atunci când l-am întâlnit un mare, recunoscut, consacrat artist. Eu veneam dintr-o țară care abia se dezmeticea. Dar am putut vorbi de toate, mi-a arătat zeci de lucrări, de cărți, încăperile extraordinare ale clădirii care-i slujea de atelier dar era un fel de templu al modernismului.

Călătoria aceea la Torino am finanțat-o total, a fost  încercarea de a aduce de-a gata câteva subiecte despre  mare cultură contemporană și către televiziunea noastră. Nu era momentul potrivit și uneori îmi pare că momentul acela nici  nu o să mai vina.

Gribaudo era o marcă, un supraviețuitor.

Ezio Gribaudo (Torino, 10 ianuarie 1929 – Torino, 18 iulie 2022) artist, editor și designer grafic italian.

El fusese un fel de locomotivă în deschiderea artei europene către cunoașterea aprofundată a unor mari : din 1966 până în 1990, prin  Fratelli Fabbri Editori, a publicat monografiile a treizeci și patru de artiști cu care a colaborat direct, printre care Marc Chagall, Giorgio de Chirico, Lucio Fontana, Pablo Picasso, Peggy Guggenheim, Joan Miró, Henry Moore, Francis Bacon, Fernando Botero, Alberto Burri, Marcel Duchamp, Renato Guttusoù, Giacomo Guggenheim.

Pe el voiam eu ”să îl aduc”  sub ochii artiștilor și iubitorilor de artă de la noi dar nu a fost să fie… Am publicat câteva articole în periodice (trecătoare), am făcut un documentar care vai, s-a rătăcit ca multe altele în depozitele insondabile ale celei mai ciudate instituții tv posibile.

Îmi rămân amintirile, Ezio s-a stins anul trecut,în iulie, dar a lăsat o urmă importantă  prin  opera sale de căutător îndrăzneț și profund original.

Găsim lucrări de ale sale la în muzee precum Muzeul de Artă Modernă din New York, Colecția Peggy Guggenheim și Ca’ Pesaro din Veneția, Musée des Arts Décoratifs din Paris, Petit Palais, Musée d’Art Moderne din Geneva, Galeria Národní v Praze, Galeria Națională de Artă Modernă și Contemporană din Roma, Muzeul Național de Artă Modernă și Contemporană din Roma, Muzeul Național de Artă din Albertina și Turín e Moderna din Spoleto, Academia de Arte Frumoase din Catania.

Premiat, elogiat, stimat de breaslă, original și muncitor, de-a dreptul efervescent, Gribaudo iubea literatura, poezia mai cu seamă și cred că pe struna asta nevăzută ne-am întâlnit.

Lucrările dăruite de el îmi luminează casa, le-am luat cu mine peste tot fie și pentru caligrafierea  cu cărbune cu litere apăsate a numelui meu sub litografiile lui.Copacul lui cu cărți.