Uncategorized

Libeluliada revine

Apare o carte. ”Un ghem de vise/Libeluliada”, povești.Prin grija editoarei Violeta Borzea , a Editurii pentru Artă și Literatură și cu ilustrațiile Silviei Mitrea.

Antologia de literatură pentru copii apărută la Editura pentru Artă și Literatură , îngrijită de Violeta Borzea si ilustrata de Silvia Mitrea, mai 2023.
*
Așadar e cumva firesc să mă întorc cu drag la cărțile pentru copii pe care le-am scris și publicat, ehei, mai demult, cu un gând anume pentru copiii care le-au citit atunci.
Oare unde sunt și cine sunt acei copii?
Tema acestui gen literar (nedreptățit adesea de critica literară și de vitrina momentului) m-a urmărit mereu,pentru că și eu, la fel ca atâția alții, am crescut cu niște cărți pe care le-am adorat .
Chiar în fermecătorul dialog recent din podcastul lui Ionuț Vulpescu, el mă incită/îndeamnă/provoacă să vorbesc despre literatura pentru copii, mai exact despre începuturile mele, despre debutul meu literar.(https://www.youtube.com/watch?v=xllMW_5HHSo&t=3162s pe la minutul 3)
Prilej bun de a-mi reaminti redactorii de carte, editorii, redactorii de la revistele pentru copii și emisiunile de radio. Le sunt recunoscătoare tuturor : G.D.Vasile, Mihaela Monoranu, Gica Iuteș, Mihai Jemăneanu, Gabi Manta, Marilena Oțoiu, Geta Adam, Emilia Căldăraru, Lidia Novac,Mihai Negulescu,Petre Ghelmez,Tudor Opriș, în mod sigur am uitat pe cineva, toți aceștia ( unii din ei autori ei înșiși) oameni care iubeau literatura pentru copii și care în condiții uneori complicate ,chiar stresante ) știau să discearnă și să recunoască talente, vocații, autori care se încumetau să scrie acest gen de literatură.Nu e neapărat nostalgie dar pot spune cu mâna pe inimă că fără sprijinul și interesul acestora,al redactorilor, ilustratorilor și editorilor, poate eu, la fel ca alți mulți autori, nu aș fi scris literatură de acest gen.
din revistele anilor 70-80.Povestiri de Cleopatra Lorintiu ilustrate de diferiți ilustratori
Carți de literatură pentru copii (povestiri)publicate de Cleopatra Lorintiu in perioada 1979-1997