Uncategorized

Noi la Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu din Bistrița

Cum anul se sfârșește, n-aș vrea să trec în următorul fără să notez aici emoția pe care am simțit-o primind aceste fotografii făcute de prietenul Alexandru Pugna și trimise mie, de la Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu din Bistrița, unde au ajuns în acest 2023 grație neobositului poet Ioan Pintea, directorul ”Bibliotecii George Coșbuc”,scriitorul de vocație și înaltă spiritualitate,sufletul superb și motorul fără odihnă al acestui adevărat locaș de cultură.
Parte din cărțile, documentele literare, fotografiile pe care le-am donat acestui loc al cărții și al memoriei ce va ajunge de referință pentru literatura română mă privesc din vitrină.
Nu vă puteți imagina tulburarea de a vedea alăturate chipurile noastre, manuscrisele și fotografiile lui Gheorghe Tomozei împreună cu semne din tinerețea mea literară. Greu de explicat, dar sunt acolo semne dintr-o lume literară, dintr-un timp, semnale din ”Arhiva Gh.Tomozei”( aflată astăzi în posesia fiului nostru, Maximilian)dovezi care privesc și prietenia mitică pentru Nichita Stănescu, până și eșantioane din pasiunea lui de bibliofil.
Vom continua această împărtășire către ceilalți a unui fond de memorie care trebuie să ajungă sub privirile celor care iubesc și respectă literatura.