2021 se termina jurnal de decembrie
What is striking in her works is the naturalness with which she encompasses the present and the past, modern and old, secular and religious, cultural and ancestral. I mean, just the way our lives are.
In cartea lui Richard Armonn ( născut la 12 decembrie 1933 la București),figură proeminentă a israelienilor cu origini românești, cel care a deținut funcții importate în domeniul financiar al economiei israeliene și a fost un factor important al dezvoltării cooperării fianciar-economice israeliano-române.(”Istorii care nu s-au povestit”, lansată la Icr Tel Aviv ) există o sumedenie de amănunte, relatări, rememorări. Majoritatea vizează un peisaj economic și financiar , privit prin perspectiva vremurilor.
Dar cititorul va găsi amănunte din biografia autorului, amănunte care la un moment dat fascinează, de felul: ”Unchiul meu cunoștea familia Rothschild încă din perioada studiilor ale la Paris.Cu sprijinul acestei familii,el a fondat la Tel Aviv , Institutul cultural ”foyer culturel”, pe care după ce s-a îmbolnăvit, l-a donat Ambasadei Franței și de atunci a devenit Institutul Cultural Francez din Tel Aviv.”
sau ”In 1950 unchiul Sami a emigrat în Israel.A locuit în Tel Aviv și s-a recăsătorit cu o jurnalistă care scria în presa românească din Israel. Amândoi au organizat numeroase expoziții ale diverșilor artiști printre care una dedicată lui Marcel Iancu( acesta, prin anii 30 a realizat designul mobilierului magazinului de bijuterii al bunicului și al tatălui meu, din București)
Richard Armonn ( născut la 12 decembrie 1933 la București)
este o figură proeminentă a israelienilor cu origini românești : el a deținut funcții importate în domeniul financiar al economiei israeliene și a fost un factor important al dezvoltării cooperării fianciar-economice israeliano-române.
Cu o formație universitară deopotrivă tehnică și juridică dobândită în România, Richard Armonn a urmat ( după ce a făcut Alyia în 1958 ) și cursurile Universității Ebraice din Ierusalim pentru științe politice și manageriat.In timpul Războiului de Șase Zile din 1976 Richard Armonn a luptat într-o unitate de infanterie și a fost rănit în lupta de la Um-Katef.
Parcursul său israelian include funcția de co-director general al Grupului Băncii Hapoalim, a fost responsabil al Departamentului de creditare al acestei bănci vreme de 23 de ani; președinte al Societății de Investiții Gmul-Societatea Centrală a Kupot Gemel și a Fondurilor de pensii: Președinte al Fondului Berl Katznelson ( funcție pe care a deținut-o vreme de 13 ani timp în care a salvat Fondul l-a reabilitat și i-a construit o bază economică.)
După 1989 , Richard Armonn a contribuit la înființarea primei bănci comerciale BECIC cu parteneriat românesc și străin .De asemenea s-a implicat în înființarea Camerei de Comerț Israel România implicându-se în realizarea de întîlniri și cooperări între oamenii de afaceri din cele douățări, remarcate la cel mai înalt nivel și apreciate de președinții României din acea perioadă. A fost numit Primul Consul Onorific al României în Statul Israel. În amintirea copilăriei sale, derulată pe parcursul frământat din anii celui de al Doilea Război Mondial, timp în care o parte din familia sa a fost ucisă la Aushwitz și în Transnistria, Richard Armonn este în prezent un factor activ și influent în recuperarea amintirilor, în onorarea victimelor Holocautului fiind parte integrantă dintr-un proces de lungă durată de omagiere a victimelor Holocaustului , fiind și promotorului organizării unui Muzeu Virtual al Victimelor Holocaustului .
Decembrie, clipa amintirilor (fragment din cartea ”Exista un limpede loc.”
23 Decembrie 2021