Uncategorized

Fotografii din arhiva lui Bernard Brumberg

fotografii din Arhiva Bernard Brumberg

Pe cine să trimită Marea Agenție de presă Gamma de la Paris ( French photo agency, fondată în 1966 ) drept fotoreporter de teren în Platoul Golan în anul 1973? Evident pe tânărul fotograf Bernard Brumberg. Adevărul era că el acoperise și alte războaie, și alte zone de conflict și alte momente de tensiune.

Bernard și-a luat aparatul, cutia cu filme și pașaportul și a plecat. Când mi-a povestit peste ani și ani, momentele trăite atunci, el avea dincolo de obiectivitatea impusă reporterului (Grand reporter, cum se spunea atunci) și sentimentul că acolo era vorba despre ”ai lui”.

Fotoreporterul Bernard Brumberg ( 1952-2014) era cetățean francez, fiul medicului cernăuțean Nathan Brumberg (1906-1963) la rândul său evreu român și cetățean francez, evidențiat în Rezistența Franceză.

Bernard a fost soțul meu, și mare parte din fotografiile ce i-au rămas din anii în care a fost fotoreporter de teren, sunt în arhiva mea, așteptând ziua în care vor ieși la lumină.

pe frontul războiului de Yom Kipur, inălțimile Golan 1973.fotografie de Bernard Brumberg
Fotografie de Bernard Brumberg(1952,Paris-2014,București) fotoreporter de teren al Agenției Gamma in Războiul de Yom Kipur, 1973.