Uncategorized

Vorbe bune la plecarea mea de la Tel Aviv

Mă impresionează în mod deosebit vorbele alese în Jurnalul israelian nr.69 -2022 de compozitoarea, eseista, scriitoarea Sofia Gelman și de poetul, eseistul și editorul Adrian Grauenfels, însoțind cu atâta căldură și generozitate finalul mandatului meu la ICR Tel Aviv.Îmi îngădui să le citez pentru că dincolo de cuvinte, din ele se conturează cumva rostul umilului slujitor al culturii române care sunt.
Sofia Gelman:
„Partir c’est mourir un peu” *După numai patru ani, timp în care a ocupat funcția de director adjunct la Institutul Cultural Român din Tel Aviv,Doamna Cleopatra Lorințiu părăsește Israelul spre a se întoarce pe meleagurile Bucureștiului. Timpul este relativ – se știe– or, pentru Doamna Lorințiu zilele petrecute în Israel au avut darul de a se prelungi fără hotare spre a realiza o multitudine diversificată de proiecte care să îmbrățișeze subiecte de artă în toate domeniile ei.
Cu nemărginită gratitudine ne amintim de cărțile prezentate, de dialogurile prin zoom – în perioada de restriște cauzată de pandemia prezentă peste tot. Gratitudine pentru abordarea diferitelor teme interesante în care scopul principal era acela de a-i apropia pe participanții care odinioară nici nu se cunoscuseră, spre a deveni mai apoi adevărați prieteni… Farmecul irezistibil asociat cu adâncimi filozofice, iată în câteva cuvinte caracterizarea unei Doamne în al cărei palmares se află nenumărabile succese literare în calitate de poetă, prozatoare, jurnalistă, scenaristă alături de cariera diplomației. Splendidul mozaic care alcătuiește tabloul preocupărilor Doamnei Lorințiu oglindește aspectele bogate ale subiectelor asupra cărora se apleacă și, implicit prezentarea protagoniștilor într-un mod particular în care aprecierile obiective și subiective își revendică o caracteristică sui generis.
Ne va lipsi personalitatea dumneavoastră doamna Cleopatra Lorințiu, personalitate sinonimă cu înalta cultură cu toate ramurile ei – pe care o reprezentați !
Plecarea dumneavoastră va lăsa un imens hiatus în sufletul fiecăruia dintre cei ce v-am cunoscut… Eu personal, cred, sper că legăturile născute sub egida veridicelor
prietenii se vor păstra și în viitor pe calea virtuală, fiindcă „verae amicitiae
sempiterne sunt…”
**
Adrian Grauenfels:
”Editura SAGA – Israel
Se alătură salutului de rămas bun exprimat de dr. Sofia Gelman în rândurile de mai
sus. D-na Cleopatra Lorințiu a promovat în numele ICR-ului din Tel Aviv legături culturale și prietenești cu o pleiadă de oameni de cultură – israelieni de origine
română. Printre ei scriitori, pictori, graficieni, fotografi și ziariști.A extins sfera contactelor, a folosit extensiv media audio-vizuală la întâlnirifrontale sau când pandemia Covid-19 a izbucnit în plină forță a inițiat și realizat nenumărate întâlniri interactive pe Zoom, sau filmate într-un cadru restrâns și difuzate ulterior online și apoi pe platformele internetului.
Moderarea întâlnirilor a fost profesională și bine pregătită, invitații dânsei au rezonatcu ambianța oferită de gazdă , de ICR, și de dragostea necondiționată pentru cultura universală și pentru cei care o produc saudifuzează.
Ne va lipsi !
Îi dorim un drum fructuos și luminos în continuare și ne promitem să păstrăm legătura, oriunde ar alege să-și continue cariera de erudit într-o lume care
are enormă nevoie de artă și Pace !”